Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: 15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ



 
ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: 15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ
  1. Το ναυτικό επάγγελμα είναι ποινικοποιημένο. Δηλαδή παραβάσεις που αφορούν την εργασία, οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια κατά των ΠΣΕΝ. (Πειθαρχικό Συμβούλιο ΕΝ)
  2. Η πειθαρχική ποινή που μπορεί να επιβάλει ο πλοίαρχος σε μέλος του πληρώματος, είναι: α. επίπληξη (γραπτή – προφορική) β. πρόστιμο
  3. Εάν το πλοίο πάθει ζημιά εξαιτίας του πλοιάρχου, τότε ο πλοιοκτήτης πέρας της απόλυσης, κατά το 40 ΚΙΝΔ ο πλοίαρχος έχει αστική ευθύνη έναντι του πλοιοκτήτη και ο τελευταίος δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση.
  4. Ναυτικό ατύχημα, είναι ατύχημα που αφορά το πλοίο, ενώ το ναυτεργατικό ατύχημα, είναι ατύχημα του ναυτικού κατά τη διάρκεια ή εξ αφορμής της εργασίας.
  5. Ο πλοίαρχος δεν μπορεί να παραιτηθεί και να φύγει από το πλοίο χωρίς να έχει έλθει αντικαταστάτης, εκτός και αν έχει περάσει εύλογος χρόνος.
  6. Μέλος του πληρώματος μπορεί να παραιτηθεί και να φύγει από το πλοίο χωρίς να έχει έλθει αντικαταστάτης εφόσον έχει δώσει τη παραίτηση σου 7 ημέρες πριν φτάσει το πλοίο σε λιμάνι.
  7. Η αποζημίωση όταν σε απολύουν είναι: 15 ημέρες για Ελλάδα, 30 ημέρες για Ευρώπη, Μεσόγειο, Ερυθρά θάλασσα, Εύξεινο πόντο και 45 ημέρες για τον υπόλοιπο κόσμο.
  8. Εάν ο ναυτικός απολυθεί πριν το πρώτο μήνα, τότε δικαιούται όλο το μηνιάτικο συν την αποζημίωση.
  9. Εάν ο πλοίαρχος σε κάνει «σκουπίδι» μπροστά στο πλήρωμα, θέτει το πλοίο και το πλήρωμα σε κίνδυνο από κακή διακυβέρνηση ή σε έχει απλήρωτο, τότε σύμφωνα με το νόμο ο ναυτικός μπορεί να κάνει καταγγελία της σύμβασης εργασίας λόγο «Βαριάς παράβασης καθηκόντων του πλοιάρχου έναντι του ναυτικού»
  10. Όταν ο ναυτικός απολυθεί λόγο ασθένειας, δικαιούται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθλαση και μισθό ασθενείας μέχρι 4 μήνες.
  11. Όταν ο ναυτικός απολυθεί λόγο ατυχήματος, δικαιούται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθλαση και μισθό ασθενείας, κανονικά όσο καιρό χρειαστεί για να κριθεί ξανά ο ναυτικός ικανός για εργασία.
  12. Απόλυση «Τη αιτήσει του ναυτικού εναντιωμένου του πλοιάρχου» σημαίνει ότι ο ναυτικός θέλει να φύγει από το πλοίο πριν τη λήξη της σύμβασης του, οπότε δεν δικαιούται εισιτήρια επιστροφής.
  13. «Παράνομη απουσία» είναι όταν ο πλοίαρχος διατηρεί τις φυλακές στο λιμάνι. Επιφέρει 3 μήνες φυλάκιση και ΠΣΕΝ
  14. «Εγκατάλειψη θέσης» είναι όταν μέλος του προσοπικού ασφαλείας (βάρδιας) εγκαταλείψει τη θέση του. Επιφέρει 6 μήνες φυλάκιση και ΠΣΕΝ.
  15. Τα καθήκοντα των μελών του πληρώματος, αναφέρονται στους κανονισμούς εσωτερικής υπηρεσίας Φ/Γ πλοίων και Ε/Γ πλοίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου