Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η προσφορα και η απαξίωση του Ελληνικού ΕΝ


Προς:Σύλλογο Ναυτικών και Λοιπών Κακοποιών Στοιχείων,
Συναδέλφους Ναυτικούς

Αγαπητοί-ές Κύριοι-ίες,



Με την παρούσα θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να εκφράσω τον αποτριοπιασμό μου ενάντια σε όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με το επάγγελμά μας. Παρατηρούμε όλοι μας μια απαξίωση η οποία προέρχεται από τους εκάστοτε κυβερνόντες, τους εργοδότες μας ( εφοπλιστές-πλοιοκτήτες) καθώς επίσης και από εμάς τους ίδιους, δυστυχώς. Προσωπικά είναι αδιανόητο για την πατρίδα μας να λέμε πως είμαστε η πρώτη χώρα στη ναυτιλία παγκοσμίως και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να υποστηρίξουν την εκπαίδευσή μας.
Γνωρίζουμε όλοι μας πως ορισμένοι εκ των ''πατριωτών'', κατά τα άλλα, εφοπλιστές-πλοιοκτήτες υποστηρίζουν με το να δημιουργούν σε άλλες χώρες βλ. Φιλιππίνες αντίστοιχες σχολές Εμπορικού Ναυτικού. Θα ήταν πιο πρέπον ως πατριωτικό καθήκον να υποστηρίζουν τις εγχώριες σχολές. Οι οποίες με την σωστή υποδομή δεν θα είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις άλλες. Είμαστε η μοναδική χώρα που σε τεχνογνωσία είμαστε παρασάγγας πίσω σε σύγκριση με άλλες και αυτό που μας κρατάει είναι το τσαγανό, το φιλότιμο και η οξυδέρκεια που μας χαρακτηρίζει ως λαό, μέσα στα καράβια. Στα εκπαιδευτικά ταξίδια μαθαίνουμε ότι υποτίθεται πως θα είχαμε μάθει στις σχολές σχετικά με τα μέσα τελευταίας τεχνολογίας. Σε αντίθεση με τους ξένους που έρχονται καλύτερα προετοιμασμένοι. Είναι το λιγότερο αδιανόητο μια ναυτική χώρα σαν την Ελλάδα μας και με ιστορία στη ναυτιλία 4,500 ετών ίσως και περισσότερο, να βρισκόμαστε σε αυτό το τέλμα.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι η κατάντια των σχολών τόσο με το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και με τους νεοεισαχθέντες. Σημειωτέον πως αποφοίτησα από την ΑΕΝ/Π/ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ το 2004 και σύμφωνα με τους καθηγητές με τους οποίους έχω επαφή ακόμα και σήμερα να λένε πως έτος σαν το δικό μου δεν ξανά υπήρξε από τότε.
Δεν προσβάλω κανέναν. Απλά εκτός όλων των άλλων παρατηρείται και το επίπεδο των σπουδαστών κι όχι σε αποδοτικό των μαθημάτων αλλά σε γενικότερης παιδείας. Απλά μέσα στον κυκεώνα που ζούμε, όλοι κοιτάζουμε τα λεφτά που λαμβάνει ένας ναυτικός.
Είναι πλέον κατανοητό πως οι κυβερνόντες δεν έχουν ψηφοθηρικούς λόγους από εμάς ώστε να επαναφέρουν το επάγγελμα αυτό στην θέση που του αξίζει. Σε αυτό φταίνε τα σωματεία που υποτίθεται πως υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας.

Ένα άλλο κεφάλαιο που θέλω να αναφερθώ είναι η ενδυμασία και πιο ειδικότερα με την στολή. Θεωρώ πως θα έπρεπε να φοράμε την ένδοξη στολή στις σχολές, στις επετείους. Μπορεί ορισμένοι να πουν πως δεν είμαστε Στρατιωτικοί αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε πως το Εμπορικό Ναυτικό είναι το 4ο όπλο σε περίπτωση πολέμου. Το οποίο μάλιστα σύμφωνα με καταγραφές στον πόλεμο του 1940-1944 είχε πολλές θυσίες. Ενημερωτικά και μόνο αναφέρω τα εξής:Νεκροί:2.500,απωλέσθηκε το 75% του στόλου μας την ίδια στιγμή η Μεγάλη Βρετανία απώλεσε μόλις το 28%.Απωλέσθηκαν περι τα 551 πετρελαιοφόρα ήτοι το 66% της κατηγορίας αυτής. Και βέβαια για 75 χρόνια περίπου κανένας δεν είχε την θέληση να τιμήσει το Εμπορικό Ναυτικό μιας και στις Εθνικές επετείους δεν αναφερόταν για την προσφορά του Εμπορικού Ναυτικού. Κανένας δεν είχε την στοιχειώδη απόφαση ώστε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη να χαραχθούν τα μέρη που χάθηκαν τόσες ψυχές με ιδανικά. Με το να φοράμε την στολή εκτός του ότι αναπτερώνεται το ηθικό μας ταυτόχρονα τιμούμε και τους προγόνους μας.

Επίσης, όλοι μας γνωρίζουμε πως οι Ακαδημίες (ανωτατοποιήθηκαν) βρίσκονται σε ένα επίπεδο μεταξύ Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Με απόφαση του Υ.Ε.Ν. το 2005.Ενώ μέχρι και τότε θεωρείτο ως Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για να θεωρείσαι απόφοιτος Α.Ε.Ι. Θα πρέπει να φτάσεις στον καταληκτικό βαθμό, του Πλοιάρχου Α', ώστε να θεωρείται το
πτυχίο σου ισάξιο των Α.Ε.Ι. .Η απόλυτη απαξίωση. Άραγε πόσα συμφέροντα κρύβονται πίσω από όλα αυτά;
Πιστεύω ακράδαντα πως δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα τόσο από τις Στρατιωτικές Σχολές όσο και από τις ανταγωνιζόμενες σχολές του εξωτερικού. Πιστεύω στον Έλληνα ναυτικό.
Θα ήθελα να επισημάνω πως όσοι από εμάς υπάρχουν ως υγιείς μονάδες στον χώρο αυτό να προσπαθήσουμε, ο καθένας από το μετερίζι του και όπως μπορεί, να αναδείξουμε τα κάλλη, την αίγλη, την τιμιότητα που διακρίνει αυτό το επάγγελμα μακριά από κομματικά συμφέροντα.
Οφείλουμε στον εαυτό μας αλλά πρωτίστως στους ένδοξους προγόνους μας να το επαναφέρουμε στην θέση που του αρμόζει.
'' Η θάλασσα μπορεί να αρρωσταίνει αλλά ποτέ της δεν θα πεθάνει'' , είχε πεί ένας μεγάλος της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.
'' Ερετήν χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν '' , είχε πεί κι ένας άλλος μεγάλος ποιητής της αρχαιότητας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς της σελίδας ''ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ΄΄ για τον χώρο που μου έδωσαν ώστε να δημοσιευτεί αυτή μου η επιστολή, καθώς και να τους συγχαρώ για την προσπάθεια που καταβάλουν.
Στους δε συναδέλφους μου που είναι εν ενεργεία να ευχηθώ καλά ταξίδια ήρεμες και γαλήνιες θάλασσες με καλές επιστροφές στις οικογένειές τους. Στους δε συνταξιούχους καλοφάγωτα τα πολλά λεφτά που έβγαλαν τόσα χρόνια κάνοντας διακοπές επάνω στην λαμαρίνα.
Οι Άγιοι Νικόλαος και Άγιος Σπυρίδωνας να είναι μαζί μας πάντοτε!
Σας ευχαριστώ και πάλι,
 



Υποπλοίαρχος ΕΝ
Σπυρίδων Παν.Τεσσέρης
 Απόφοιτος ΑΕΝ/Π/ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου