Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

5 χρόνια από τη δολοφονία του Έλληνα Υπχου στη Νιγηρία

Το πως εξελίχθησαν τα γεγονότα της δολοφονίας, διαφέρουν αρκετά από τα όσα ειπώθηκαν πριν πέντε χρόνια, όταν αρχές του Φλεβάρη του 2015 έγινε το περιστατικό.
Το VLCC Kalamos σημαίας Μάλτας της εταιρίας Αίολος είχε φτάσει στη Νιγηρία από τη Κίνα κενό φορτίου. Τότε είχαν αναφέρει πως ο Υπχος είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την επιβίβαση των πειρατών πάνω στο πλοίο και για αυτό βρέθηκε νεκρός από πυρά των πειρατών.
Ταξιδεύοντας όμως με την Αίολος τα τελευταία δύο χρόνια, πέτυχα στα ταξίδια μου συνάδελφους οι οποίοι βρίσκονταν στο Kalamos όταν συνέβη το περιστατικό και μίλησαν για τελείως διαφορετικά γεγονότα από αυτά που έγιναν γνωστά το 2015.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων οι οποίοι βρίσκονταν τότε στο πλοίο, οι πειρατές έπιασαν πλήρωμα και φρουρούς ασφαλείας κυριολεκτικά στον ύπνο.
Μέχρι να αντιληφθούν όλοι το τι συνέβη, οι πειρατές είχαν ήδη απαγάγει τον άτυχο Υπχο μαζί με άλλους δύο έλληνες και έναν πακιστανό ναυτικό και κινούταν στο κατάστρωμα προς τη πλώρη ώστε να πηδήξουν στη θάλασσα και να επιβιβαστούν στα σκάφη που τους περίμεναν.
Ο πλοίαρχος από τη γέφυρα του φώναξε και τους παρακάλεσε να γυρίσουν και να πάρουν αυτόν στη θέση τους, πράγμα που οι πειρατές πήγαν να κάνουν και επέστρεφαν προς τα πίσω για να γίνει η ανταλαγή.
Ένας εκ των νιγηριανών φρουρών ασφαλείας όμως ήθελε να ρίξει κατά των πειρατών, ο πλοίαρχος του διέταξε να μη το κάνει αυτός όμως έριξε μία βολή, βρίσκοντας χαμηλά στο στήθος τον άτυχο Υποπλοίαρχο.
Μετά τον πυροβολισμό του φρουρού ασφαλείας, οι πειρατές έτρεξαν προς τη πλώρη με τους άλλους τρεις ομήρους και πήδηξαν στη θάλασσα με τον έλληνα Ανθυποπλοίαρχο να πέφτει και να χτυπάει στη μπάλα του πλοίου σπάζοντας και τα δυο του πόδια.
Ο Υπχος βρισκόταν βαριά τραυματισμένος και αιμόφυρτος στο κατάστρωμα.
Οι πειρατές είχαν πάρει τους ομήρους και είχαν απομακρυνθεί από το πλοίο, ελικόπτερο όμως για να παραλάβει τον τραυματία Υπχο δεν ερχόταν για το φόβο πειρατών στη περιοχή.
Μετά από ώρες ήρθε ένα ρυμουλκό για να τον παραλάβει. Εδώ οι συνάδελφοι που μου μίλησαν για το περιστατικό αντικρούουν τις απόψεις τους. Οι μεν λένε πως άφησε τη τελευταία του πνοή στο ρυμουλκό, ενώ οι δεν πως ήταν ήδη νεκρός όταν κατέβηκε από το πλοίο.
Το ίδιο πρωί, οι φρουροί ασφαλείας μαζί με τον δολοφόνο του καπταν Νίκου, αποβιβάστηκαν χωρίς καμία ποινή.
Ο καπταν Νίκος άφησε πίσω του γυναίκα και ένα αγόρι δυόμιση ετών, ενώ τους επόμενους μήνες θα ανέβαινε και τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του μετά τον πολιτικό τους γάμο.
Το μόνο ευτυχές ήταν η γρήγορη διαπραγμάτευση της εταιρία για την απελευθέρωση των άλλων τριών ναυτικών η οποία κράτησε λιγότερο από είκοσι μέρες.

Πχος ΕΝ
Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου