Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο πρώτος κανονισμός στολών εμπορικού ναυτικού του 1858

 Ο πρώτος κανονισμός στολών εμπορικού ναυτικού του 1858

Το νεοσύστατον ελληνικόν κράτος εξέδωσε υπό του Βασιλεύς Όθων στις 14 Οκτωβρίου 1858 το υπ αριθμόν διάταγμα 47 «Περί στολής των πλοιάρχων, υποπλοιάρχων και λογιστών των εν τοις ατμοκίνητοις της εταιρίας υπηρετούντων»

Ουδεμία άλλη κυβέρνηση τις εποχές εκείνες έδινε την πρέπουσα σημασία στον εμπορικό ναυτικό της, επομένως πρέπει να είμεθα υπερήφανοι που η Ελλάς ως πανάρχαια ναυτική δύναμη εξέδωσε και τον πρώτο κανονισμό στολών εμπορικού ναυτικού.


 

Ο ρόμβος της ναυτικής πυξίδος

Η Μ. Βρετανία έρχεται 60 χρόνια αργότερα, μόλις το 1918 για να καθιερώσει επίσημη στολή για τους διπλωματούχους αξιωματικούς του «Merchant Marine» η οποία βασίζεται στο Royal Navy και είχε ως έμβλημα ρόμβο από το ημιρρόμβιον του ανεμολογίου της ναυτικής πυξίδος. Ενώ ο Βασιλεύς της Μ. Βρετανίας το ίδιο έτος, για την προσφορά της εμπορικής ναυτιλίας στις απώλειες που είχε κατά τον πόλεμο, τους απένειμε την ονομασία «MERCHANT NAVY» τα παραπάνω συντάχθηκαν στο «Merchant Navy Uniform Act, 1918»


Ο δεύτερος κανονισμός στολών εμπορικού ναυτικού του 1936

Από το 1858, φτάνουμε 78 χρόνια αργότερα με τον Α.Ν 123/1936 που στο επίμαχο άρθρον το Νο. 8, μεταξύ άλλων γράφονται οι λέξεις που άπτονται του ενδιαφέροντος μας: « ….‘Εμπορικά Πλοία και Λέμβους και τας Στολάς του Προσωπικού αυτών…… αρμοδία είναι η Διεύθυνση Εμπορικής Ναυτιλίας είτε το Γ.Ε.Ν. ». Όμως δεν γράφεται καμία περαιτέρω λεπτομέρεια σχετικώς με το τι είδους στολές θα ήσαν αυτές.

Η μόνη εμφάνιση της στολής έρχεται στις 15-05-1937 στο περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» Νο.154

 




 


162 έτη από το 1858 και 83 έτη από το 1937 ως το 2020, το εμπορικό μας ναυτικό, παραμένει χωρίς κάποιο σύγχρονο κανονισμό στολής ενώ απαξιώνεται όλο και περισσότερο σήμερα η έννοια της στολής και περιφρονούνται οι όσοι ζητούν κανονισμό αυτής.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας

 

Στήριξε τη προσπάθεια του συλλόγου, γίνε μέλος του!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου