Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Διεμβολές μεταλλίων και διάσημα στην στολή του εμπορικού ναυτικού, τι ισχύει

 

Διεμβολές μεταλλίων και διάσημα στην στολή του εμπορικού ναυτικού, τι ισχύει

Αρκετές φορές έχει γίνει λόγος για το εάν τα στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να φέρουν στην στολή τους μετάλλια, διεμβολές αυτών και διάσημα τα οποία δικαιούνται από την στρατιωτική τους θητεία, είτε λαμβάνοντας το ναυτικό μετάλλιο ή όποια άλλη διεμβολή έχουν κερδίσει από το εξωτερικό.

Η απάντηση είναι πως ναι, φυσικά και μπορεί ένας ναυτικός να φέρει στην στολή του διεμβολές που δικαιούται, χωρίς να υπάρχει κάποια νομοθεσία που να λέει το αντίθετο.

Τι αναφέρει η νομοθεσία όμως

Νομοθεσία που να αναφέρετε αποκλειστικά στο Εμπορικό Ναυτικό, δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τον παλαιό ποινικό κώδικα άρθρο 176 «Όποιος δημόσια και χωρίς δικαίωμα φορεί στολή ή άλλο διακριτικό σημείο δημοσίου, δημοτικού, κοινοτικού ή θρησκευτικού λειτουργού από εκείνους που αναφέρει η παρ. 2 του άρθρου 175 ή παράσημο ή τίτλο που δεν δικαιούται να φέρει νόμιμα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή.»

Άρθρο το οποίο με τον νέο ποινικό κώδικα που κυρώθηκε το 2019 έχει καταργηθεί και δεν μας αφορούσε εφόσον ότι φέραμε, το φέραμε νόμιμα.

Και καθώς το Εμπορικό Ναυτικό δεν είναι σώμα στρατού, το Άρθρο 68 Περί αντιποίησης στολής ή εμβλημάτων του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα απλά δεν μας αφορά.

Οπότε λοιπόν δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία η οποία να απαγορεύει στα στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού να φέρουν διεμβολές που δικαιούνται.

 

Ποιος μπορεί να σας πει ότι απαγορεύεται φέρεται οτιδήποτε στην στολή σας

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ! Δυστυχώς όμως όλο και κάποιος, συνήθως λιμενικός που έχει κάποιο σύμπλεγμα κατωτερότητας θα σας πει ότι απαγορεύεται να φέρετε το οτιδήποτε στην στολής χωρίς όμως να μπορεί να το τεκμηριώσει με κάποιον νόμο.

Η συνήθης απάντηση του λιμενικού θα είναι ότι δεν ανήκετε σε σώμα ασφαλείας και θα επιχειρήσει να τελειώσει την συζήτηση εκεί.

Στην άκρος απίθανη περίπτωση όμως που ο λιμενικός με το σύμπλεγμα κατωτερότητας συνεχίσει να επιμένει ότι απαγορεύεται να φέρετε διεμβολές στην στολή σας και σας απειλήσει με σύλληψη για παραποίηση ή αντιποίηση τότε μπορείτε να ελπίζετε σε μία τέτοια σύλληψη ώστε να κινηθείτε εναντίον του νομικά.

Στην άκρος απίθανη αυτή λοιπόν περίπτωση σύλληψης σας, το ποιο πιθανό είναι ο Α/Φ στο Λιμενικό Τμήμα να μη δεχθεί την σύλληψη και να αφεθείτε αμέσως ελεύθεροι, αν όμως δεν γίνει αυτό και ο παραλογισμός τους σας φτάσει ως το δικαστήριο, εκεί θα αθωωθείτε και μπορείτε να τους μηνύσετε για παράνομη παρακράτηση βάση του ποινικού κώδικα, άρθρου 325. Ενώ για τις πράξεις τους θα έχουν διοικητές κυρώσεις. Ακραίο και πιθανών αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε την νομοθεσία.

 

Τι διεμβολές μπορεί να φέρει ένα στέλεχος του Εμπορικού Ναυτικού.

Ένα στέλεχος του ΕΝ μπορεί να φέρει στην στολή του λοιπόν ότι δικαιούται.

Πρώτα από όλα το ναυτικό μετάλλιο (Α ή Β τάξεως) που μέσω των πράξεων του έχει λάβει από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ενώ από την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό το διάσημο του Κυβερνήτη Γ τάξεως εφόσον έχει υπηρετήσει ως Σημαιοφόρος ΣΕΑ/Μ, ή το διάσημο του αυτοδύτη. Ή αν έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις το διάσημο του αλεξιπτωτιστή, του μαχητή κ.α.

Καθώς επίσης επίσημες κρατικές ή στρατιωτικές διεμβολές ή διάσημα που κάποιος μπορεί να έχει κερδίσει. Όπως για παράδειγμα από τους Europeans Paratroopers οι οποίοι είναι επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.

 

Πως φέρονται τα διάσημα και οι διεμβολές στην στολή.

Τα διάσημα, οι διεμβολές, το ναυτικό μετάλλιο και λοιπά μετάλλια που ίσως κάποιος να δικαιούται, φέρονται στο αριστερό μέρος του στήθους στα χειμερινά και θερινά χιτώνια της υπ’ αρ. 8 στολής. Η πρώτη διεμβολή από πάνω προς τα κάτω, απέχει εννέα (9) εκατοστά από τη ραφή του ώμου των χιτωνίων.

Οι διεμβολές, έχουν διαστάσεις 12x35 χιλ. φέρονται σε μία η περισσότερες οριζόντιες σειρές, ανάλογα τον αριθμό τους, χωρίς να καλύπτονται από τον γιακά του χιτωνίου. Όταν το σύνολο των διεμβολών δεν υπερβαίνει τις εννέα (9), σε κάθε σειρά τοποθετούνται τρεις (3) και αν δεν συμπληρώνεται πλήρης σειρά, οι υπολειπόμενες μία ή δύο τοποθετούνται πάνω από τη μέση της πρώτης συμπληρωμένης σειράς. Όταν το σύνολο των διεμβολών υπερβαίνει τις εννέα (9), τότε τοποθετούνται σε σειρές ανά τέσσερις (4).

Στο ιματίδιο των υπ’ αρ. 4 φέρονται μικρογραφίες των μεταλλίων και στο ιματίδιο της υπ’ αρ. 5 στολής, φέρονται μικρογραφίες των διεμβολών επί του αριστερού πτερυγίου του περιλαιμίου, σε διάστημα πέντε (5) εκατοστών από το λαιμοδέτη τύπου παπιγιόν.


 Οι μικρογραφίες των διασήμων είναι μισών διαστάσεων των αντίστοιχων κανονικών και οι μικρογραφίες των διεμβολών έχουν διαστάσεις 9x12 χιλ.

Τυχών διάσημα ή διεμβολές της αλλοδαπής, όπως αυτά μπορεί να είναι από ασκήσεις πορείας Ευρωπαϊκών κρατών ή των European paratrupers, φέρονται μετά από εκείνα των ελληνικών.

 hellenicmerchantnavy.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου