Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη για το πτυχίο των ΑΕΝ και τα λάθη των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου

Η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη για το πτυχίο των ΑΕΝ και τα λάθη των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου


Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας μεγάλος αναβρασμός στην ελληνική εμπορική ναυτιλία που αφορά όλους μας και έχει να κάνει με μία πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη.

Η συγκεκριμένη πρόταση του Ιδρύματος η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2020, μέσα σε όλα προτείνει οι απόφοιτοι των ΑΕΝ (Ανθυποπλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ’) να ενταχθούν στο επίπεδο 5 του Εθνικού πλαισίου προσόντων.

Δηλαδή προτείνουν το πτυχίο των ΑΕΝ να είναι ισότιμο με Απολυτήριο Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου με τάξη μαθητείας, Πτυχίο ΙΕΚ ή Πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Καθότι όπως αναφέρει στην πρόταση του, ο απόφοιτος ΑΕΝ, αλλά και ο απόφοιτος του ΚΕΣΕΝ ακόμα (Υποπλοίαρχος και Μηχανικός Β’) δεν διαθέτει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες να χαρακτηριστεί επίπεδο 6 του Εθνικού πλαισίου προσόντων, δηλαδή Πανεπιστημιακού τίτλου.
Γνώσεις και δεξιότητες όμως που αναγνωρίζει (πάλι καλά) στον βαθμό του Πλοιάρχου και Μηχανικού Α’ οπού εκεί προτείνει να χαρακτηριστεί ως επίπεδο 6.

Αυτή η πρόταση ντροπής λοιπόν την οποία ο Υπουργός ΝΑΝΠ έχει δει πολύ σοβαρά, ακυρώνει τα τέσσερα έτη σπουδών των ΑΕΝ και ζητάει να χαρακτηριστούν οι σχολές επιπέδου ΙΕΚ (επίπεδο 5) και όχι Πανεπιστημιακές (επίπεδο 6).

Την ώρα που οι στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών είναι χαρακτηρισμένες ως πανεπιστημιακές σπουδές, έχουμε το Ίδρυμα Ευγενίδη να προτείνει για τις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού οι οποίες παράγουν Αξιωματικούς, να μη χαρακτηριστούν ως πανεπιστημιακές.

 

Πιο είναι το σωστό;
Το σωστό είναι να αναγνωριστούν οι τετραετείς σπουδές μας και να χαρακτηριστούν οι απόφοιτοι ΑΕΝ ως απόφοιτοι πανεπιστημιακών σπουδών (επίπεδο 6), οι Υποπλοίαρχοι και Μηχανικοί Β’ ως μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (επίπεδο 7) και οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Α’ με δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης.

 

Τα λάθη των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Ενώ όλοι μας θέλουμε να είμαστε με το μέρος των δοκίμων και των κινητοποιήσεων που έκαναν ή έχουν σκοπό να κάνουν, καθώς είναι κάτι που αφορά όλους τους Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, δυστυχώς αυτή η μία χούφτα αριστερών σπουδαστών, υποκινούμενοι από γνωστές ναυτικές ενώσεις, διασπάει την όλη ενότητα που έπρεπε να υπάρχει.

Εκτός από το μείζων σημασίας θέμα, δηλαδή την αναγνώριση του πτυχίου των ΑΕΝ στο εθνικό επίπεδο 6, αναφέρουν και τα εξής τα οποία είναι τελείως άστοχα.
- Μιλούν για απαρχαιωμένο εργαστηριακό εξοπλισμό και βιβλία.
Τα τελευταία χρόνια οι ΑΕΝ έχουν αλλάξει και εισάγει νέο εργαστηριακό εξοπλισμό με προσομοιωτές, ενώ τα βιβλία κάθε χρόνο εξετάζονται και αλλάζουνε ώστε να είναι στις ανάγκες του σήμερα.
- Μιλούν για τρομερά έξοδα όπως η αγορά διπαράλληλου, κομπάσου, κ.α. Αγορές κόστους όχι μεγαλύτερη των 40€ (ζητείστε και από το υπουργείο παιδείας τότε να σας πληρώσει τους χάρακες και τους διαβήτες που πήρατε και στο δημοτικό)
- Μιλούν για τροφοδοσία και εκεί θα συμφωνήσουμε. Ναι, θα έπρεπε η τροφοδοσία στις ΑΕΝ να μην έχει καταργηθεί, μπορεί εδώ το ΥΝΑΝΠ να κάνει την αρχή με συσκευασμένο δεκατιανό και να δει στην συνέχεια πως θα επαναλειτουργήσουν τα μαγειρεία σε όλες τις ΑΕΝ.
- Μιλούν για το φοιτητικό πάσο ότι δεν καλύπτει όλα τα ΜΜΜ όπως είναι ο ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ και εδώ θα συμφωνήσουμε και μας κάνει να απορούμε τον λόγο που κόπηκε το φοιτητικό πάσο στις ΑΕΝ.

Όλα αυτά όμως είναι δευτερεύοντα. Δεν μπορεί να φωνάζεις για την αγορά ενός διπαράλληλου, να αναφέρεις για αναβάθμιση βιβλίων και εργαστηρίων ενώ βλέπεις πως υπάρχει ενημέρωση και αναβάθμιση και για το δεκατιανό σου, γιατί φωνάζοντας για αυτό δεν αφήνεις να ακουστεί η φωνή σου για την αναγνώριση του πτυχίου σου.

Αγαπητοί σπουδαστές, όλη η Εμπορική Ναυτιλία είναι μαζί σας, κάντε όμως την σωστή κίνηση.
Διώξτε από μέσα σας αυτή τη μία χούφτα αριστερών, γιατί αν αφήσετε αυτούς μπροστά, θα μείνετε μόνοι σας και στο τέλος δεν θα κερδίσει κανένας μας τίποτα.
Δεν είστε «ναυτεργάτες», είστε δόκιμοι αξιωματικοί. Οπότε στην επόμενη πορεία σας προς το ΥΝΑΝΠ, μη το ξανά πείτε αυτό και φυσικά, την επόμενη φορά επιλέξτε ημέρα που το υπουργείο θα είναι σε λειτουργία!
Πορεία προς το υπουργείο ανήμερα Αγίου Νικολάου αποκαλώντας τους εαυτούς σας «ναυτεργάτες» ενώ είναι κλειστό, κανένας δεν θα σας ακούσει, κανένας δεν θα σας δώσει σημασία.

Μιλάμε για το μέλλον σας και το πτυχίο σας, το να μη φάτε απουσίες (διότι αυτό ειπώθηκε στην σπουδαστική σύσκεψη της ΑΕΝ Ασπροπύργου) δεν είναι λόγος με αξία. Θέλετε αναβάθμιση του πτυχίου; Τότε θα χάσατε μία, πέντε, δέκα, όσες μέρες χρειαστούν για να το καταφέρετε!

Για αυτό λοιπόν, σπουδαστικοί σύλλογοι όλων των ΑΕΝ, ελάτε σε επικοινωνία μεταξύ σας και προβείτε σε μία γενικευμένη κίνηση.

Εάν θέλετε όλη την Εμπορική Ναυτιλία στο πλευρό σας, ετοιμαστείτε να κάνετε αγώνα, αγώνα σωστό όμως και όχι αριστερό.

Θέλουμε και θα μας βρείτε δίπλα σας, εσείς είστε η αιχμή του δόρατος, εσείς μπορείτε να τα αλλάξετε όλα.

Είστε δόκιμοι Αξιωματικοί, είστε οι αυριανοί Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, οπότε οι σπουδές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν κάτι λιγότερο από Πανεπιστημιακές.

hellenicmerchantnavy.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου