Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Έλληνας ναύτης με τον Μαγγελάνο

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Αντόνιο Πιγκαφέτα, συγγραφέα και συνοδοιπόρου του Μαγγελάνου στα ταξίδια του, αναφέρει και έναν έλληνα ναύτη.
Πολλοί ήταν οι ξένοι και αναφέρονταν με το όνομα του τόπου τους αντί για το επίθετο. Ένας εξ αυτόν ήταν και ο ναύτης Ζοάν Γριέγο (Γριέγο = Έλληνας) όπου ήταν στο τέταρτο από τα πέντε πλοία του στόλου του Μαγγελάνου, το «Βικτώρια» με κυβερνήτη τον Αντόν Σαλομόν το οποίο ήταν και το μόνο που επέστρεψε από το ταξίδι του.
Διαβάζοντας κανείς το ημερολόγιο του Πιγκαφέτα, βλέπει τις κακουχίες της εποχής, τις αρρώστιες, τη πείνα και τους πολλούς θανάτους που υπήρχαν.
Αν και το «Βικτώρια» ήταν το πλοίο που υπηρετούσε ο έλληνας ναύτης, δυστυχώς ο Πιγκαφέτα δεν αναφέρει τη λίστα του πληρώματος των ελάχιστων ανδρών που επέστρεψαν ζωντανοί, έτσι μας είναι άγνωστο αν ο έλληνας ναύτης που κίνησε για το γύρω του κόσμου, κατάφερε να επιστρέψει και αυτός ζωντανός.



Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες εισακτέων στις ΑΕΝ

Ανακοινώθηκαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής οι πίνακες των εισακτέων σπουδαστών (πλοιάρχων και μηχανικών) στις ΑΕΝ.

Δείτε τους πίνακες των εισακτέων σπουδαστών στο παρακάτω σύνδεσμο της ιστοσελίδας του ΛΣ-ΕΛΚΑΤ.
http://www.hcg.gr/node/13556

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ναυτικό ατύχημα σε Φ/Γ πλοίο της εταιρίας Αδελφοί Γουλανδρή


Την παραλίγο απώλεια τον άκρων του δεξιού του χεριού είχε ο Α’ Μηχανικός Σ.Ε. που υπηρετούσε στο Φ/Γ Ζαγορά της πλοιοκτήτριας εταιρίας Αδελφοί Γουλανδρή.
Κατά τη προσπάθεια επισκευής μίας αεραντλίας ψεκασμού (σπρέι) του καταστρώματος, στο εργαστήριο του μηχανοστασίου, εγκλωβίστηκαν τρία δάχτυλα (δείκτης – μέσος – παράμεσος) στο έμβολο της αεραντλίας.
Το ατύχημα έλαβε μέρος στις 12.15 τοπική ώρα όπου ο Α’ Μηχανικός βρισκότανε μόνος του στο μηχανοστάσιο με αποτέλεσμα να μείνουν τα δάχτυλα του για μισή ώρα εγκλωβισμένα στο εσωτερικό του εμβόλου, μέχρι να καταφέρει να απελευθερωθεί.
Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτός του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και το πλοίο ήρθε σε επικοινωνία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Το πλοίο όπου βρισκόταν στον Ινδικό ωκεανό με προορισμό την Βραζιλία, άλλαξε αμέσως πορεία για τον πλησιέστερο λιμένα (Port Louis, Mauritius) ο οποίος ήτανε σε απόσταση 1000 μιλίων.