Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Το πρώτο και τελευταίο μπάρκο ενός 17χρονου



«πατέρα θα κάνω ένα ακόμη ταξίδι και μετά θα ξεμπαρκάρω να μαζέψω λίγα ακόμη χρήματα για να έχουν προίκα όταν θα παντρευτούν οι αδελφές μου». έτσι είχες γράψει στο τελευταίο γράμμα στους γονείς σου στο νησί.
17 χρονών καμαρωτακι έστρωνες κρεβάτια καθάριζες καμπίνες, πήγαινες καφέ στο καπετάνιο, βοηθούσες στο σερβίρισμα, σε αγαπούσαν όλοι, ήσουν ο μικρότερος από όλο το πλήρωμα και σε πρόσεχαν. Έτσι έκαναν τότε οι ναυτικοί με τα νέα αμούστακα παιδιά που η ανάγκη τα έστελνε τόσο μικρά στην σκληρή θάλασσα να μπαρκάρουν. Τα ένιωθαν σαν δικά τους παιδιά.
Ήθελες λίγες μέρες ακόμη για να φτάσει το υπερφορτωμένο σου πλοίο στο λιμάνι και να ξεμπαρκάρεις.
 Όταν το πλοίο έπεσε σε κυκλώνα, βουνά τα κύματα το καπέλωναν και το αγκάλιαζαν σε όλο το μήκος του καταστρώματος του.
Οι περισσότεροι μαζεμένοι εκεί στην μικρή κλειστή γέφυρα όρθιοι να κοιτάν δυο δυο από τα φινιστρίνια τα αγριεμένα κύματα που εξαφάνιζαν για λίγο την πλώρη του πλοίου και τα πλωριά αμπάρια.
Άλλοι από το πλήρωμα είχαν κατέβει στο μηχανοστάσιο να κάνουν παρέα στους μηχανικούς που ήταν μόνοι τους και ίσως χρειαζόταν και κάποια βοήθεια.
«ήρεμα το πρόσω» διέταξε ο καπετάνιος στον γραμματικό. Ακούστηκε ο θόρυβος του τηλέγραφου από την μηχανή ότι ενημερώθηκαν για την κίνηση των μηχανών
«να δώσω λιγάκι την δυνατότητα να ανασάνει το πλοίο» είπε ο καπετάνιος, «δεν πρέπει ποτέ να κοντράρεις τα μεγάλα κύματα κόντρα στο πλοίο σου, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί, πόσο θα αντέξει».
Κανείς δεν κοιμόνταν, ο φόβος και η ανάγκη για να μιλήσεις με κάποιον σε έστελνε η στην γέφυρα η στην μηχανή εκεί που ήταν η ψυχή και η καρδιά του πλοίου.
Αμίλητος ο καπετάνιος ήξερε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ. Το πλοίο γέρικο, παλιό, φορτωμένο λίγα εκατοστά από το νερό, η κουπαστή δεν θα άντεχε, κάποιο κακό συναίσθημα τον βασάνιζε.
Ήθελε στο μυαλό του να αλλάξει πορεία και ας καθυστερούσε να φτάσει στον προορισμό του και ας του φώναζαν από την εταιρεία ότι «έχασαν λεφτά'» με αυτά που έκανε, αλλά εκείνος αποφάσιζε εκείνη την στιγμή για τις τύχες του πλοίου και του πληρώματος.
τα βλέμματα του πληρώματος καρφωμένα πάνω του. Το ένιωθε, ήταν ένα βάρος και μια ευθύνη απέναντι τους. Χρόνια στην θάλασσα τα ήξερε αυτά, όλοι έπρεπε να επιστρέψουν πίσω όπως και εσύ στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Γυναίκες, παιδιά γονείς, συγγενείς.
Τα μέσα του πλοίου λιγοστά ούτε ραντάρ, ούτε δορυφορικές επικοινωνίες, ούτε τίποτα. Μια πυξίδα, ένα ραδιογωνιόμετρο και ταξίδευες στα πέρατα τις γης.
Η εμπειρία, η ναυτοσύνη και οι γνώσεις του καπετάνιου μέτραγαν. Αυτά ήταν τα μόνα εφόδια που τα πλοία εκείνης της εποχής που ταξίδευαν παντού.
Και πήρε την απόφαση να γυρίσει πίσω και εκεί πάνω στην αργή δύσκολη στροφή το πλοίο δεν άντεξε το πολύ βάρος των κυμάτων και κόπηκε λίγο πριν το κομοδέσιο.
Όλα έγιναν ξαφνικά, άλλοι από τον φόβο τους έπεσαν στην θάλασσα σε κατάσταση πανικού ένας από αυτούς ήσουν και εσύ.
«μη πέφτεις στην θάλασσα» σου φώναξε ο καπετάνιος «Σπύρο μου θα κρατηθούμε όσο το υπόλοιπο πλοίο πλέει ακόμη και κάποιο πλοίο θα περάσει να μας μαζέψει»
Εσύ όμως δεν τον άκουσες μικρό άβγαλτο παιδάκι και πήδηξες στα φουρτουνιασμένα κύματα, γιατί είχες ακούσει παλιές ιστορίες από ναυτικούς ότι όποιος μένει πάνω στο πλοίο τον ρουφάει μαζί του και χάνεται στα βάθη του ωκεανού και έτσι έχοντας αυτό στο μυαλό πήδηξες με το σωσίβιο σου αγκαλιά στην θάλασσα, που σε δευτερόλεπτα σε κατάπιαν, σε εξαφάνισαν, σε πήραν μαζί τους εκεί στον παγωμένο ωκεανό.
Για καλή τους τύχη αργότερα ένα Ρώσικο πλοίο τυχαία άκουσε το sos και πλησίασε σε βοήθεια καθώς είχατε την ίδια πορεία και πρόσεχε ο ένας τον άλλον. Είχατε μια επαφή αν και αρκετά μίλια μακριά, πηγαίνατε στο ίδιο λιμάνι.
Και όταν του πατέρα σου του μετέφεραν το άσχημο μαντάτο όλο το νησί ήταν για πολλές μέρες σε ένα μεγάλο πένθος, και ένα σιωπηλό βουβό κλάμα.
Ήσουν μονό 17 χρονών και έμεινες για τις αδελφές σου για ένα ακόμη ταξίδι για να τις βοηθήσεις.
Όσο ζούσαν ο πατέρας σου και οι αδελφές σου, δεν έβγαλαν ποτέ τα μαύρα από πάνω τους, αναγνωρίζοντας τον άδικο χαμό σου εκεί στα ανταριασμένα κύματα του ωκεανού που κόπηκε άδοξα και πρόωρα το νήμα της ζωής σου, που ποτέ δεν πρόλαβες να ζήσεις και να χαρείς.

Αλέξανδρος Κασίμης

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Επέστρεψε σπίτι του ο δόκιμος μηχανικός που απήχθηκε από πειρατές στο Τόγκο


Στο σπίτι του στο Μεσολόγγι βρίσκεται από χτες το βράδυ ο 20χρονος δόκιμος, μετά από 40 ημέρες ομηρίας στα χέρια των πειρατών. «Ο Δημήτρης είναι καταβεβλημένος και τρομαγμένος» λέει ο πατέρας του, Θοδωρής Γκιάτης, αφού οι μνήμες του είναι ακόμα νωπές από τα όσα έζησε στα χέρια των πειρατών.

Η οικογένεια αυτό που θέλει τώρα είναι να περάσει ήσυχα τις γιορτές των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσει το παιδί τους να συνέλθει από το σοκ της ομηρίας που έχει υποστεί.
«Είναι κουρασμένος και τρομαγμένος γιατί φοβήθηκε για τη ζωή του το παιδί. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να συζητήσουμε μαζί του το θέμα της ομηρίας του. Ήταν 40 μέρες όμηρος κάτω από δύσκολες συνθήκες και αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι ο Δημήτρης είναι και πάλι κοντά μας, στην αγκαλιά μας, στο σπίτι μας».

Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Νίκος Κούστας είπε «Ο Δημήτρης Γκιάτης έφτασε στο αεροδρόμιο της Αθήνας συνοδευόμενος από τον αδερφό του, ο οποίος είναι κι αυτός ναυτικός. Από τα ΜΜΕ μάθαμε ότι ο Δημήτρης ελευθερώθηκε. Απ' ότι μάθαμε οι πειρατές τον άφησαν σε σημείο άγνωστο στη Νιγηρία κι από εκεί τον παρέλαβαν και τον πήγαν στην ελληνική πρεσβεία της Νιγηρίας για να βγάλει visa. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα, αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι ότι πρέπει να υποβληθεί το παιδί σε απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Είναι σοκαρισμένος και καταβεβλημένος από αυτά που έζησε» είπε ο κ. Νίκος Κούστας.
Οι γονείς του τον υποδέχτηκαν με τη «γαλανόλευκη»
Στο αεροδρόμιο τον 20χρονο υποδέχτηκαν τα μέλη της οικογένειάς του κρατώντας λουλούδια. Δακρυσμένος αγκάλιασε τους γονείς του, και η μητέρα του τον έσφιξε στην αγκαλιά της κρατώντας τη «γαλανόλευκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το συγγενικό περιβάλλον, η μητέρα του Δημήτρη έχει βαθιά πίστη στο Θεό και πίστευε από την αρχή ότι θα αγκαλιάσει και πάλι το παιδί της.
Ο 20χρονος Δημήτρης ήταν φανερά κουρασμένος, τρομαγμένος αλλά και χαρούμενος για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς του. «Είμαι καλά τώρα, φοβήθηκα πολύ. Μου φέρθηκαν καλά γιατί ήμουν για αυτούς το χρήμα» είπε στις πρώτες του δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 4 Νοεμβρίου πειρατές επιτέθηκαν και άρπαξαν τον νεαρό Έλληνα και τρεις ακόμη ναυτικούς από το δεξαμενόπλοιο Elka Aristotle στο Τόγκο, 66 ναυτικά μίλια νότια του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού ανοιχτά της νήσου Μπόνι. Η απελευθέρωση του Δημήτρη Γκιάτη ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Η λαμαρίνα είχε τη δική της ιστορία: Καλημέρα, να κάνω μία αίτηση


Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Σύλλογος Ναυτικών Και Λοιπών Κακοποιών Στοιχείων - Ημερολόγιο 2020


Είσαι ένας σκληρός καριόλης ναυτικός; Κατέβασε λοιπόν και τύπωσε το ημερολόγιο του συλλόγου για το 2020 για να σβήνεις τις μέρες σου στο βαπόρι.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η ΑΕΝ Ηπείρου τίμησε τον Άγιο Νικόλαο

Γιορτάστηκε σήμερα στην Πρέβεζα ο Προστάτης των Ναυτικών Άγιος Νικόλαος.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στον ομώνυμο Ναό η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης.
Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Στέργιος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και σωμάτων ασφαλείας.
Εντυπωσιακό ήταν το άγημα των σπουδαστών και σπουδαστριών της ΑΕΝ Ηπείρου που κρατούσαν και την Εικόνα και που έδωσαν μια διαφορετική εικόνα στον όλο εορτασμό.