Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Οδηγός για πρωτόμπαρκους, τι να πάρετε στο καράβι και τι να προσέξετε.


Αρκετοί δόκιμοι μας στέλνετε τα ερωτήματα σας για το πρώτο σας μπάρκο, για σχέσεις με τους υπόλοιπους συναδέλφους, τι θα αντιμετωπίσετε μέσα στο πλοίο, ακόμα και το τι να έχετε μαζί σας προτού φύγετε. Ας απαντήσουμε σε όλα λοιπόν.

Οι βαλίτσες του μπάρκου
-Ρουχισμός
Ως ναυτικοί δικαιούστε δύο βαλίτσες των 20 κιλών αντί για μία που δικαιούται ο κάθε άλλος επιβάτης αεροσκάφους.
Δύο απλές φόρμες ή υπηρεσιακά μπλε βγάζουν ένα εξάμηνο στο καράβι. Ένα παντελόνι και δύο μπλούζες για έξοδο είναι αρκετά. Μία φορά την εβδομάδα άνευ απροόπτου θα βάζετε πλυντήριο, οπότε 15 αλλαξιές εσώρουχα και κάλτσες φτάνουν. Καλό θα ήταν να πάρετε και μία δική σας πετσέτα. Όσο για υποδήματα, φτάνουν αυτά που θα φοράτε και στο αεροπλάνο.
-Προσωπικά είδη
Σίγουρα θα έχετε κάποια έξοδο κάπου για να κάνετε τα ψώνια σας, αλλά μία δεύτερη οδοντόπαστα και ένα δεύτερο σαμπουάν καλό κακού ας έχετε στα προσωπικά σας είδη. Δεν πιάνουν ούτε χώρο, ούτε βάρος στις βαλίτσες σας.
(σ.σ. πάρτε και κανένα ξυραφάκι γαμώ τα μούσια σας!)
-Φάρμακα
Όσο αναφορά τα φάρμακα, ναι μεν το πλοίο διαθέτει ότι χρειαστείτε, αλλά δεν γίνεται με έναν μικρό πονοκέφαλο να ζητάτε και ασπιρίνη.
Για αυτό πέρα τα προσωπικά φάρμακα που μπορεί να χρειάζεται κάποιος, καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας και τα ακόλουθα: 01 x depon, 01 x panadol cold & flu, 01 x lisopaine, 01 x imodium (διαρροια), 02 x 60pcs βιταμίνες.
-Τρόφιμα
Μέχρι να βρείτε τα κόλπα με τον μάγειρα, ή να κάνετε κάποια έξοδο για προμήθειες, αν έχετε ακόμα χώρο στις βαλίτσες σας, μπορείτε να πάρετε κανένα ξυρό καρπό, η μπισκότα τα οποία δεν χαλάνε γρήγορα ούτε λερώνουν στις βαλίτσες.
-Χειραποσκευή
Ένα σακίδιο πλάτης χωράει όλα τα απαραίτητα που δεν πρέπει να αφήσετε στις βαλίτσες σας. Πάντα μαζί σας να έχετε το laptop, φωτογραφική μηχανή ή ότι άλλο ηλεκτρονικό αξίας καθώς και όλα σας τα έγραφα. ΠΡΟΣΟΧΗ μη κάνετε το λάθος και βάλετε το φάκελο με τα σωστικά και τα υπόλοιπα έγραφα στη βαλίτσα.
Φύγαμε για μπάρκο λοιπόν!

Άφιξη στο πλοίο
Φτάσατε! Το πιο πιθανό να τους δείτε όλους τρελαμένους μέσα, ειδικά αν μόλις έχει δέσει το πλοίο και είναι μέσα επιθεωρητές και αρχές. Η πρώτη μέρα θα σας φανεί πολύ περίεργη και θα πείτε μα που ήρθα (εγώ ακόμα το λέω κάθε φορά). Λογικά αν πέσετε σε καλό κόσμο και για να μην είστε στα πόδια τους μέσα πρώτη μέρα, θα παραδώσετε τα χαρτιά σας και ότι άλλο φάκελο σας έχει δώσει το γραφείο και θα πάτε για ξεκούραση. Υπομονή αυτές τις δυο πρώτες μέρες μέχρι να φύγετε από το λιμάνι και να μπούνε όλοι σε μία σειρά.

Προσαρμογή, σχέσεις με τους συναδέλφους στο πλοίο
-Προσαρμογή
Στις πρώτες μέρες θα κοιτάξετε να μάθετε τους χώρους του πλοίου και πώς να κινήστε σε αυτό. Κοιτάξτε να είστε τυπικοί στα ωράρια και ευγενικοί με τους υπολοίπους. Στο εικοσάλεπτο διάλειμμα του καφέ, μη περιμένετε να φύγει και ο τελευταίος, αλλά να φεύγετε στην ώρα σας ακόμα και όλοι οι άλλοι παραμένουν εκεί. Ενώ στο φαγητό ποτέ μη πάτε πριν την ώρα που αρχίζει.
Πέντε λεπτά παραπάνω στο καφέ και πέντε λεπτά νωρίτερα για φαγητό ίσως να είναι λόγος να σας σχολιάσει κάποιος αρνητικά.
-Σχέσεις με τους υπόλοιπους έλληνες
Το πλοίο είναι μία πολύ μικρή κοινωνία, λίγοι έλληνες και με αυτούς θα συναναστρέφεστε κυρίως. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε τη καρδιά σας και να μοιραστείτε τα προσωπικά σας με κανέναν. Το σπίτι σας, η οικογένεια σας, η γκόμενα σας, είναι θέματα που αφορούν μόνον εσάς. Κανένας δεν θα δώσει βοήθεια, όλοι όμως θα θέλουν να μάθουν για να σχολιάσουν αργότερα.
Ποτέ μη σχολιάζετε κάποιο άλλο άτομο από το πλοίο μπροστά σε άλλους, διότι όλα ακούγονται και όλα μαθαίνονται μέσα στο πλοίο.
Σε περίπτωση που κάποιος σχολιάζει άλλον μπροστά σας και δεν μπορείτε να τον αποφύγετε, απλά κάντε πως τον ακούτε χωρίς να απαντήσετε.
Στο καπνιστήριο θα ακούσετε πολλές ιστορίες, καλό θα ήταν να μη δώσετε πολύ σημασία, αλλά ούτε να συμμετέχετε σε αυτές.
Πάντα να δείχνετε ενθουσιασμό για τη καριέρα που διαλέξατε και να λέτε πως θέλετε να συνεχίσετε στα καράβια, ακόμα και αν δεν θα είναι αυτός ο τελικός σκοπός σας. Κουβέντες του στιλ πως θέλετε να περάσετε στο λιμενικό ή να κάνετε κάτι άλλο, μόνο εναντίον σας μπορούν να γυρίσουν, για αυτό μη το αναφαίρετε καν.
Σε γιορτές ή κανένα ψήσιμο που θα κάνετε στο πλοίο και είναι όλοι πιο χαλαροί κοιτάξτε μπροστά στους να έχετε κάποιο μέτρο στο αλκοόλ ή ακόμα και να το αποφύγετε τελείως αν γίνεται. Ενώ σε περίπτωση αλκοόλ στη καμπίνα μη πείτε σε κανέναν ότι έχετε.
-Σχέσεις με το αλλοδαπό πλήρωμα
Εάν έχετε ανατολικοευρωπαίους αξιωματικούς, συνήθως είναι ευδιάθετοι και καλοί άνθρωποι. Σε αυτούς θα μπορείτε να κάνετε και κάποια ερώτηση πάνω στη δουλειά που δεν θέλετε να κάνετε σε κάποιον άλλον, χωρίς μετά να το σχολιάσουν στους υπολοίπους.
Στο κατώτερο πλήρωμα που συνήθως είναι φιλιππινέζοι αν όχι κάποια άλλη ράτσα (ινδοί, πακιστανοί κ.α), κοιτάξτε να είστε να φιλικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τους αφήσετε να σας πάρουν τον αέρα. Μην είστε ρουφιάνοι μαζί τους στους αξκους, γιατί αν τους καλύψετε σε κάποια στιγμή χαλάρωσης, θα κάνουν και αυτοί το ίδιο μετά για εσάς. Γενικά τα πληρώματα, είτε έλληνες είτε ξένοι, αν τους φερθείς σωστά θα σου φερθούν και αυτοί το ίδιο. Και όταν θα έρθει η ώρα του ξέμπαρκου θα είναι οι πρώτοι που θα έρθουν να σας αποχαιρετήσουν.

ΚΕΠ, ημερολόγιο εργασιών
-ΚΕΠ
Το μέγα βάσανο του δοκίμου, οι εργασίες του ΚΕΠ. Αν δεν καταφέρετε να βρείτε από κάποιον άλλον μέσα στο πλοίο κάποιο παλιό ΚΕΠ φωτοτυπία, τότε μην αφήσετε τους μήνες να περάσουν και να το έχετε στο τέλος, αλλά τις Κυριακές που θα είστε ελεύθεροι ασχοληθείτε με αυτό και ρωτήστε τους αξιωματικούς σας.
-Ημερολόγιο εργασιών
Εδώ πολλοί τα κάνετε μαντάρα και αρκετοί ξεχνάτε να το γράψετε και φτάνετε σε ένα σημείο να ρωτάτε τον εαυτό σας που ήμασταν πριν τέσσερις μήνες και τι έκανα ρε γαμώτο; Χρειάζεστε ένα μπλε 100φυλλο τετράδιο. (Ούτε Α4, ούτε διαστημικά σπιράλ) και πέντε λεπτά την ημέρα για να γράψετε τις εργασίες σας.
Τι γράφετε στο ημερολόγιο εργασιών; Πάντως όχι το τι φαγητό είχε ο μάγειρας, ούτε την ώρα που πάτε για καφέ. (έχουν συμβεί αυτά μη τα γελάτε καθόλου)
Υπόδειγμα: Ημερομηνία και ταξίδι
0800-1200 Στο κατάστρωμα, ματσακόνι, μίνιο, βάψιμο.
1300-1700 Στη γέφυρα, οπτήρας, στίγματα, διοπτεύσεις, παραλλαγή, τήρηση ημερολογίου, βοηθός ΑΦ
ή
0800-1200 Στο μηχανοστάσιο, τήρηση ημερολογίου μηχανής, καθαρισμός ντελαβάλ
1300-1700 Στο μηχανοστάσιο, βοηθός Β μηχανικού στην ηλεκτρομηχανή, καθαρισμός συνεργείου.

Ελπίζω οι παραπάνω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες, καλό σας μπάρκο!

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον επαναπατρισμό και τις ρυθμίσεις μετακινήσεων ναυτικών


Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις  Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την προστασία της υγείας, τον επαναπατρισμό και τις ρυθμίσεις μετακινήσεων ναυτικών, επιβατών και άλλων προσώπων που επιβαίνουν σε πλοία.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Γ. Πλακιωτάκης: Δεν χάνεται το εξάμηνο στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, ξεκινούν, σταδιακά, τα μαθήματα σε όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.
Όπως προέκυψε από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με τους 11 Διοικητές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όλα είναι έτοιμα, τόσο σε επίπεδο τεχνολογικής υποδομής, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης του διδακτικού προσωπικού, ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει, σταδιακά, η τηλεδιδασκαλία.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και δεν θα χαθεί το εξάμηνο, κάτι που θα είχε ιδιαιτέρως αρνητικές επιπτώσεις στους φοιτητές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στην επαγγελματική προοπτική των τελειόφοιτων.
«Είμαι ικανοποιημένος», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης «γιατί κινηθήκαμε γρήγορα και συντονισμένα και διασφαλίσαμε ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο και δεν θα ανακοπεί η μαθησιακή αλλά και επαγγελματική πορεία των φοιτητών των Σχολών μας. Η θεσμοθέτηση της τηλεκπαίδευσης είναι μία πραγματικότητα την οποία οφείλουμε όλοι να εκμεταλλευτούμε. Αν αυτό το στοίχημα προχωρήσει, θα μας λύσει και πολλά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι ακαδημίες μας».
Υπενθυμίζεται ότι η τηλεδιδασκαλία στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού είναι ένα από τα 12 μέτρα στήριξης της Ναυτιλίας, που θεσμοθετήθηκαν πριν λίγες ημέρες και ανακοίνωσε ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης.
Αρωγοί στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στις Ναυτικές Σχολές, είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Microsoft.

Πηγή: isalos.net