Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Τελετή αποφοίτησης ΑΕΝ Ασπροπύργου

Σε μια σεμνή αλλά λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τελετή αποφοίτησης που πραγματοποιείται στη μεγαλύτερη ναυτική Ακαδημία της χώρας, έπειτα από 12 χρόνια.

Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, με ελάχιστο κόσμο, λόγο του ψέματος περί  διάδοσης του κορονοϊού και παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του υφυπουργού ΥΝΑΝΠ κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, του Γ.Γ. Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του ΥΝΑΝΠ, κ Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Α’ Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Νικόλαου Ισαάκογλου, εκπροσώπων του ΥΝΑΝΠ, του κ. Γιώργου Ξηραδάκη, Αντιπροέδρου του International Propeller Club Port of Piraeus, καθώς και σύσσωμου του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού της Ακαδημίας. 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση φαίνεται πως θα είναι η τελευταία τελετή αποφοίτησης στις ΑΕΝ της χώρας, καθώς λόγω των πρόσφατων αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών, οι σπουδαστές θα πραγματοποιούν το 2ο εκπαιδευτικό ταξίδι μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους- και κατά συνέπεια θα ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους σε διαφορετικό χρόνο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απεύθυναν ο υπουργός ΥΝΑΝΠ κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, o Διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ., Γεώργιος Μανδαλάκης, καθώς και οι διευθυντές των Σχολών Πλοιάρχων κ. Δημήτρης Αρσενόπουλος και Μηχανικών Δρ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης.


σ.σ. Από μεριά μας εκτός του άθλιου της υποχρεωτικής μάσκας, παράπονο μας είναι η παραποίηση στολής που πιθανών να έγινε και εσκεμμένα από μεριά διοίκησης της σχολής.

Αν και οι αποφοιτήσαντες Ανθυποπλοίαρχοι και Γ Μηχανικοί έφεραν σωστά λευκό παντελόνι και τροπικό πουκάμισο της θερινής στολής υπ’αρ.8β, έφεραν χειμερινά διακριτικά στις επωμίδες και όχι θερινά και στο πηλίκιο έφεραν ανάποδη τρίαινα.

Ας τα προσέξει αυτά λοιπόν η λιμενική διοίκηση της σχολής και να μη ξεφτιλίζει έτσι τους νέους συναδέλφους παραποιώντας την στολή του εμπορικού ναυτικού.

Καλές θάλασσες στους νέους συναδέλφους μας.






 


 

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Tactical παραγγελία Αυγούστου.

 

Για όσους επιθυμούν μπορούν να κλείσουν την παραγγελία τους ως την Κυριακή 25 Ιουλίου σε μπλούζες χακί χρώματος Εμπορικού Ναυτικού, με τον θυρεό του ΕΝ κεντημένο στο στήθος, την Ελληνική σημαία στο μανίκι και με μεγάλα γράμματα στη πλάτη «MERCHANT NAVY». Κόστος 18€

Επίσης κεντητούς θυρεούς ΕΝ χαμηλής ορατότητας διαστάσεων 8x9εκ κόστος 5€

Καθώς επίσης και κεντητά διακριτικά βαθμού χαμηλής ορατότητας 5x3,5εκ. Κόστος 5€ το ζευγάρι.


 

Αποστολή με αντικαταβολή μέσω Γενικής Ταχυδρομικής, έξοδα αποστολής 6€

 

Τα υπόλοιπα προϊόντα παραμένουν διαθέσιμα.

 

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Γιατί χρειάζεται η εμπορική ναυτιλία ένα κανονισμό στολής;

Ένας έντυπος κανονισμός στολών εμπορικού ναυτικού, είναι κάτι που έλειπε από τη ναυτική βιβλιοθήκη και έπρεπε να είχε δημιουργηθεί χρόνια πριν.

 

Γιατί χρειάζεται όμως ένας κανονισμός στολών; Τα στελέχη συμπεριλαμβανομένου και οι σπουδαστές του Εμπορικού Ναυτικού, έχουν τη τιμή να φέρουν την Ναυτική στολή, για αυτό το λόγο επιβάλλεται να έχουν άψογη εμφάνιση και συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση μέσα και έξω από το πλοίο ή τη σχολή.

 

Είναι η στολή υποχρεωτική; Όχι, πέρα από την επιβατηγό ναυτιλία και συγκεκριμένες εκδηλώσεις σπουδαστών στις ΑΕΝ, η στολή του εμπορικού ναυτικού δεν είναι υποχρεωτική πουθενά.

 

Γιατί τότε η ύπαρξη ενός κανονισμού στολών; Η στολή του ναυτικού του ΕΝ, δεν εκπροσωπεί μόνο το άτομο το οποίο την φέρει. Εκπροσωπεί το πλοίο του ή την ΑΕΝ που φοιτεί, το ΕΝ στο σύνολο του, συμβολίζει τις παραδόσεις του και φέρει στην μνήμη τους αγώνες εκείνων οι οποίοι με όμοια στολή έγραψαν την ένδοξη ιστορία του.

Αξίζει συνεπώς τον σεβασμό και την τιμή από εκείνους που εκάστοτε την φέρουν.

Η κανονικότητα της στολής αποτελεί επίσης την ισχυρότερη ένδειξη πειθαρχίας του ατόμου αλλά και την εμφανέστερη ένδειξη σεβασμού του ναυτικού προς τις λιμενικές αρχές, ναυτικούς επιθεωρητές, επιβατών του πλοίου και άλλους, οι οποίοι έχει την δίκαια απαίτηση να βλέπουν τα στελέχη του ΕΝ με άψογη εμφάνιση και συμπεριφορά.

 

Στην ποντοπόρο ναυτιλία όμως πως ισχύουν τα παραπάνω αφού δεν φέρουμε ποτέ μας στολή; Η στολή εντός του πλοίου στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν απαγορεύεται, αντιθέτως συνιστάται και προτείνεται καθώς βάση των παραπάνω, παρουσιάζουν εικόνα ατόμου με πειθαρχία, και σοβαρότητα προς τις τοπικές αρχές και τους ναυτικούς επιθεωρητές.

Ας αφήσουμε τις χαζομάρες μερικών που χλευάζουν τη στολή και θα σας πούνε ότι με την «οχτάρα» δεν κάνεις φόρτωση. Όχι, με την στολή υπ’αρ.8 δεν θα κάνεις φόρτωση για ευνόητους λόγους, μπορείς όμως να κάνεις με την υπ.αρ.10 (παντελόνι, χιτώνιο μπλε) τα οποία δεν φοβάσαι να λερώσεις και μπορείς να κινηθείς άνετα. Αλλά ακόμα και αν η στολή υπ.αρ.10 ενοχλεί μερικούς, μπορούν να φέρουν τη φόρμα που το πλοίο τους χορηγεί φέροντας έστω πινακίδα με το βαθμό τους. Γιατί αν ο επισκέπτης στο πλοίο σε δει σαγιονάρα να ψαχουλεύεις τα ψυγεία της κουζίνας, το ποιο πιθανό είναι να σε περάσει για τον μάγειρα, παρά για Μηχανικό Α.

 

Εγώ δεν μπήκα στα καράβια για να είμαι με τη στολή, αλλά για να δουλέψω. Χαίρω πολύ! Γιατί οι υπόλοιποι θεωρείς πως είναι για τη στολή; Όλοι οι ναυτικοί για να δουλέψουμε είμαστε στα καράβια, τώρα αν εσύ στο άκουσμα και μόνο της λέξης «στολή» παθαίνεις φαγούρα, τότε ίσως να έχεις κάποιο θέμα και καλό θα ήταν να το κοιτάξεις.

 

Δηλαδή η στολή κάνει τον επαγγελματία ναυτικό; Η στολή δεν κάνει για όλους ναυτικούς, όπως όλοι οι ναυτικοί δεν κάνουν για τη στολή. Πάντως ούτε η άπλυτη και σκισμένη φόρμα κάνει τον σωστό μάστορα από όσο γνωρίζω! Υπάρχουν επαγγελματίες ναυτικοί που φέρουν στολή και κάποιοι από εμάς δεν θα τους φτάσουν ποτέ στη δουλειά τους.

 

Υποχρέωση όλων εμάς που φέρουμε στολή ως προς το Εμπορικό Ναυτικό, είναι η σωστή εμφάνιση και το κανονικό αυτής.