Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Νόμος 5018/2023 Άρθρον 57 Αναβολή κατάταξης για απόκτηση ναυτικής ικανότητας - Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3421/2005

 

Νόμος 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/9.2.2023)

Άρθρο 57

Αναβολή κατάταξης για απόκτηση ναυτικής ικανότητας - Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3421/2005

Στο άρθρο 21 του ν. 3421/2005 (Α’ 302) επέρχονται οι εξής αλλαγές:
α) στον τίτλο του άρθρου οι λέξεις «θαλάσσιας υπηρεσίας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ναυτικής ικανότητας»,
β) στην παρ. 1 μετά από τις λέξεις «απόφοιτοι λυκείου» προστίθενται οι λέξεις «ή αντίστοιχης ισότιμης ναυτικής σχολής» και πριν από τη λέξη «διπλώματος» προστίθεται η λέξη «επαγγελματικού»,
γ) οι παρ. 2 και 5 αντικαθίστανται,
δ) στην παρ. 3 επέρχονται οι εξής αλλαγές:
δα) τροποποιείται ο φορέας στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση αναβολής,
δβ) στην περ. α’ προστίθεται η φράση «ή βεβαίωση αντιστοιχίας ή ισοτιμίας ξένου τίτλου ή αντίστοιχης ισότιμης ναυτικής σχολής»,
δγ) στην περ. β’ προστίθενται οι λέξεις «(συνολική και κατευθυνόμενη)», και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 21

Αναβολή κατάταξης για απόκτηση ναυτικής ικανότητας

1. Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων, οι οποίοι κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για κατάταξη είναι απόφοιτοι λυκείου ή αντίστοιχης ισότιμης ναυτικής σχολής και κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου και επιθυμούν τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας για τη λήψη του κατά περίπτωση επαγγελματικού διπλώματος του

Εμπορικού Ναυτικού.

2. Η αναβολή κατάταξης διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο οι στρατεύσιμοι συμπληρώνουν το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους και διακόπτεται είτε με αίτησή τους είτε με την απόκτηση διπλώματος.

3. Για τη χορήγηση της αναβολής του άρθρου αυτού, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, με σχετική αίτησή τους:

α. Αντίγραφο απολυτηρίου λυκείου ή βεβαίωση αντιστοιχίας ή ισοτιμίας ξένου τίτλου ή αντίστοιχης ισότιμης ναυτικής σχολής και του ναυτικού φυλλαδίου τους.

β. Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την οποία να προκύπτει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για απόκτηση διπλώματος του Εμπορικού Ναυτικού, ο χρόνος θαλάσσιας υπηρεσίας που απαιτείται για την απόκτησή του (συνολική και κατευθυνόμενη), καθώς και ο χρόνος θαλάσσιας υπηρεσίας που τυχόν έχει συμπληρωθεί.

4. Τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους που οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να διανύουν το δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους, μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν υποβληθούν αργότερα, η αναβολή κατάταξης χορηγείται, εφόσον οι προϋποθέσεις υπήρχαν κατά την ημερομηνία κατάταξης.

5. Όσοι έτυχαν αναβολής κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, υποχρεούνται να καταθέσουν στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία, μέχρι την ημερομηνία που προσδιορίζεται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω λήξης ή διακοπής της αναβολής, πιστοποίηση ή βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία ολοκλήρωσης ή διακοπής των διαδικασιών που συμμετείχε ο στρατεύσιμος προς απόκτηση του κατά περίπτωση επαγγελματικού διπλώματος του Εμπορικού Ναυτικού.».

hellenicmerchantnavy.weebly.com

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοίνωση της Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε. για την 48η ναυτική απεργία στις 02 και 03 Φεβρουαρίου

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε.)

01/02/2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 48η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 και 3 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ


Συνάδελφοι,
To Δ.Σ. της Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε. καλεί όλους τους εργαζόμενους στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση να συμμετέχουν μαζικά στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 2ας και 3ης του Φλεβάρη με με κυρίαρχο αίτημα: «Αυξήσεις ΤΩΡΑ στις αποδοχές μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια»
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα επιβλήθηκαν μεγάλες περικοπές που μείωσαν το βιοτικό μας επίπεδο. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός.
Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπεται για τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1) Επανατροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΥΑ 2/7742/0022/12.05.2009 (Β΄1007) «Περί καθορισμού της Ωριαίας Αντιμισθίας Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (AEN)» προκειμένου να διπλασιαστεί η ωριαία αντιμισθία ΕΕΠ ώστε οι διάφορες κατηγορίες ΕΕΠ (Ναυτικών, Γενικών και Τεχνικών Μαθημάτων) να τύχουν ίσης και δίκαιης μεταχείρισης .
2) Επανατροποποίηση της υπ’ αριθμ.2231.2-6/29660/02-04-2019 (Β΄1737) «Περί καθορισμού ωριαίας αποζημίωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), στις Σχολές Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων (ΣΣΠΜ) και στη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού/Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/ΘΑΛ/ΛΩΝ)» προκειμένου να διπλασιαστεί η ωριαία αποζημίωση κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι κάτοχοι ΑΝΙ Α΄ Τάξης ΕΝ να αμείβονται με την ίδια ωριαία αποζημίωση με τους κατόχους πτυχίων ΑΕΙ.
3) Διπλασιασμό της ωριαίας αποζημίωσης για το Μόνιμο και ΙΔΑΧ ΕΠ για τις ώρες διδασκαλίας πέραν των προβλεπόμενων συμβατικών.
4) Επαναφορά του ύψους  των  μηνιαίων αποδοχών του Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΝ στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του 2012 και προσαύξηση αυτών τουλάχιστον κατά 10% ώστε να καλυφθεί ο τρέχων πληθωρισμός.
5) Προσαύξηση των  μηνιαίων αποδοχών για το ΙΔΑΧ ΕΠ των ΚΕΣΕΝ και των ΣΣΠΜ τουλάχιστον κατά 10% ώστε να καλυφθεί ο τρέχων πληθωρισμός.
6) Να αναγνωρίζεται η Θαλάσσια Υπηρεσία των «ναυτοδασκάλων» ως προϋπηρεσία για τη μισθολογική τους εξέλιξη όταν αυτοί καταλαμβάνουν θέση Μόνιμου ή ΙΔΑΧ ΕΠ.
7) Η διδακτική προϋπηρεσία στις Σχολές της Δημόσιας ναυτικής Εκπαίδευσης να προσμετράται με αυξημένο συντελεστή βαρύτητας κατά την πρόσληψη ΙΔΟΧ Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π. ).
8) Η διδακτική προϋπηρεσία στις Σχολές της Δημόσιας ναυτικής Εκπαίδευσης να λαμβάνεται  υπόψη για την μισθολογική εξέλιξη του  ΙΔΟΧ ΕΠ κατ’αντιστοιχία με του μονίμου Ε.Π.
9) Να διπλασιαστούν τα χορηγούμενα ποσά  Επιδομάτων Θέσης Ευθύνης στις ΔΣΕΝ.
10)Να χορηγηθούν μηνιαία έξοδα παράστασης ύψους 150 ευρώ στους Αναπληρωτές Διευθυντές ΑΕΝ
11)Να χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα 70 ευρώ στα μέλη Ε.Τ.Π. των ΑΕΝ για την ενημέρωση τους σε θέματα ναυτικών τεχνολογικών εφαρμογών.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Όλους τους συναδέλφους, όλων των Σχολών να συμμετάσχουν μαζικά στην Απεργία της 2ας και 3ης Φεβρουαρίου 2023, ειδικότερα οι συνάδελφοι που υπηρετούν στις Σχολές του Κέντρου να συγκεντρωθούν την δεύτερη ημέρα της Απεργίας στην έδρα της Ένωσης και ώρα 10.00 πμ, Αλ. Φλέμινγκ 43, Αγ. Ι Ρέντη (αμφιθέατρο ΚΕΣΕΝ) προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση και εν συνεχεία έξω από την κεντρική πύλη του ΥΝΑΝΠ προκειμένου να καταθέσουμε ΥΠΟΜΝΗΜΑ με τα αιτήματα μας και το Διοικητικό Συμβούλιο να συναντηθεί με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τους συναδέλφους των περιφερειακών Σχολών να δηλώσουν στα τμήματα προσωπικού των περιφερειακών Σχολών (Επιστασία) τη συμμετοχή τους στην απεργία και τα μέλη των Διοικουσών Επιτροπών να παραβρεθούν στην Συνέλευση.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ την Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια!

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

 hellenicmerchantnavy.weebly.com