Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Προσάραξη ΦΓ πλοίου στο Βόλο

Μεσημβρινές ώρες στις 12 Μαΐου 2021, διαπιστώθηκε, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Βόλου, η προσάραξη του ΦΓ πλοίου ΑΘΛΟΣ Ν. Βόλου 69, εντός του εμπορικού λιμένος Πευκακίων Βόλου.

Στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το ΡΚ ΧΡΗΣΤΟΣ VII Ν.Π. 10892, με τη συνδρομή του οποίου το ΦΓ πλοίο αποκολλήθηκε και προσέδεσε με ασφάλεια με ίδια μέσα στον προβλήτα Πευκακίων εντός εμπορικού λιμένα Βόλου.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ δεν υπήρξε εισροή υδάτων στο πλοίο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε αρχικά ο απόπλους του ΑΘΛΟΣ, ενώ μετά την προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα  νηογνώμονα, στο πλοίο επετράπη ο απόπλους του για ν. Μύκονο. 

Πηγή:hcg.gr

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΔΣΕΝ/ΣΠΜ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – Μία «ατάλαντη» για καθηγήτρια

Θυμό προκαλεί η επιμονή της Ανθυποπλοιάρχου Λ.Β., η οποία με μηδαμινές γνώσεις και υπηρεσία έκανε ένσταση στην ένσταση για τα αποτελέσματα μίας θέσης καθηγητή πρακτικών εφαρμογών της σχολής σωστικών και πυροσβεστικών μέσων Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της σχολής στις 26 Μαρτίου 2021, ζητούν προς πρόσληψη μία θέση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για το υπόλοιπο του εκπαιδευτικού έτους 2020-21.

Η προκήρυξη έχει ως ελάχιστη απαίτηση την κατοχή πτυχίου Πλοιάρχου Γ τάξεως και δύο χρόνια θαλάσσια υπηρεσία.

Στους αρχικούς πίνακες κατάταξης, προτάθηκε προς πρόσληψη, αν και έχοντας μόνο ένα (1) χρόνο και επτά (7) μήνες θαλάσσια υπηρεσία, αφήνοντας στους επιλαχόντες συναδέλφους με το βαθμό του Υποπλοιάρχου και μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία από την ίδια.

Ο μοναδικός λόγος που αρχικά προτάθηκε προς πρόσληψη από την ΣΠΜ Μακεδονίας ήταν ότι είναι κάτοχος πτυχίου Γ τάξεως.

Έπειτα από ένσταση και των δύο άλλον υποψηφίων, στους οριστικούς πίνακες η εν λόγο κυρία όπως ήταν αναμενόμενο, κρίθηκε τελευταία λόγο έλλειψης υπηρεσίας και προσόντων.

Αντί όμως η σχολή να προχωρήσει στην πρόσληψη του προτεινόμενου προς πρόσληψη Υποπλοίαρχου, η εν λόγο Ανθυποπλοίαρχος έκανε ένσταση στην ένσταση στο ΥΕΝ με αποτέλεσμα την περεταίρω καθυστέρηση πρόσληψης και ομαλής λειτουργίας της ΣΠΜ Μακεδονίας.

Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα. Μία Ανθυποπλοίαρχος, κάτοχος του πτυχίου από το 2012(!) και έχοντας ταξιδέψει μόνο 19 μήνες τα τελευταία εννέα (9) χρόνια, θέλει αφού δεν κάνει για τα καράβια όπως φαίνεται, χωρίς υπηρεσία και χωρίς αρκετές γνώσεις να διδάξει για θέματα ασφάλειας και πυρόσβεσης σε συνάδελφους μας.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι στο ΥΕΝ να απορρίψουν την γελοία αυτή ένσταση, που μόνο καθυστέρηση στην πρόσληψη κάποιου άλλου συναδέλφου επιφέρει.


 

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Ξεπούλημα της περιουσίας του ΝΑΤ καταγγέλλουν τα ναυτικά σωματεία

Επανειλημμένες είναι οι καταγγελίες μας για τη λεηλασία της περιουσίας του ΝΑΤ και συνολικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, που αποτελούν κληρονομιά, μέσα από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, των εργαζομένων και επιδιώκουν να λεηλατήσουν επιχειρηματικοί όμιλοι, Περιφέρειες και Δήμοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ), με έκταση 119 στρεμμάτων στα Μελίσσια, που έχει εγκαταλειφθεί με ευθύνη  όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτελεί υποκρισία η δήλωση του υπουργού Εργασίας κ.Χατζηδάκη με αφορμή επίσκεψή του στο ΝΙΕΝ, για την «θλιβερή εικόνα του χώρου»  στην οποία έχει περιέλθει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η απαξίωση του ΝΙΕΝ, που συνεχίζεται  και από την κυβέρνηση  της ΝΔ, στοχεύει στο ξεπούλημα του και όχι στην αξιοποίησή του για την Δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα σε αυτές τις  τραγικές συνθήκες, που αναδείχτηκαν με την έξαρση της πανδημίας COVID-19.

Παραμένει επίκαιρη και επείγουσα η διαχρονική πρόταση των ναυτικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, για τη λειτουργία του ΝΙΕΝ. Να λειτουργήσει και ως Πανεπιστημιακή κλινική με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα για την έρευνα, την πρόληψη και τη θεραπεία των επαγγελματικών ασθενειών, που δεν υπάρχει στη χώρα μας έως σήμερα.

Απαιτούμε για άλλη μια φορά να καταργηθεί η νομοθεσία που δίνει την δυνατότητα αλλαγής χρήσης και εκποίησης μερικώς ή ολικός του ΝΙΕΝ, να αξιοποιηθεί προς όφελος των στελεχών του εμπορικού ναυτικού.

Πηγή: arxipelagos.gr