Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Βάσεις πανελληνίων 2023, μεγαλύτερη βάση η σχολή μηχανικών ΕΝ έναντι της σχολής πλοιάρχων ΕΝ.

Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις του 2023 για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ

Για πρώτη φορά ποτέ, η Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, ξεπέρασε σε μόρια την σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στα Γενικά Λύκεια, με τη βάση στους μηχανικούς να φτάνει τα 8.375 μόρια ενώ δια τους πλοίαρχους η βάση έμεινε στα 8.350 μόρια.
Πρώτος σε βαθμολογία στους μηχανικούς περνάει με 17.150 μόρια ενώ στους πλοιάρχους με 18.350.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια έχουμε αντίθετη εικόνα με την σχολή Πλοιάρχων να είναι πρώτη με βάση τα 11.475 μόρια και πρώτο στην βαθμολογία 19.050 μόρια, ενώ σχολή μηχανικών έμεινε στα 8.875 μόρια και τον πρώτο να περνάει με 18.350 μόρια.

Καλή σταδιοδρομία στους αυριανούς συναδέλφους.

hellenicmerchantnavy.weebly.com


 

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

«ναυτικός σάκος», ένα κομμάτι που έμεινε στην ιστορία

  

Ο ναυτικός σάκος, ήταν ένα απαραίτητο κομμάτι του κάθε αξιωματικού εμπορικού ναυτικού διεθνώς (πλοιάρχων, μηχανικών και ασυρματιστών), κυρίως τις δεκαετίες 40 με 60 ίσως και 70.

Κάθε δόκιμος που ξεκινούσε να ακολουθεί το ναυτικό επάγγελμα, ήταν απαραίτητο να εφοδιαστεί με τα ναυτικά ρούχα τα οποία θα γέμιζαν τον ναυτικό του σάκο.

Σύμφωνα με τα βιβλία της εποχής (δεκαετία 1950), υπήρχαν δύο τύποι ναυτικού σάκου. Ο σάκος Βόρειου Ατλαντικού και ο Τροπικός σάκος.

 (α) Σάκος Βορείου Ατλαντικού

- στολή (σακάκι και παντελόνι)
- μπλε ναυτικό αδιάβροχο
- ναυτικό πηλίκιο
- στολή battle-dress και παντελόνι
- δύο φόρμες εργασίας
- τέσσερα κολάρα λευκά (σ.σ. για τα πουκάμισα που την εποχή εκείνη το κολάρο ήταν ξεχωριστό)
- ένα ζεύγος μαύρα παπούτσια στολής
- τρία ζεύγη μαύρες κάλτσες
- μία μαύρη γραβάτα
- ένα ζεύγος καφέ πέτσινα γάντια
- ένα καπέλο τύπου τζόκεϊ
- μία χλαίνη
- κασκόλ μάλλινο
- δύο λευκά υποκάμισα
- νιτσεράδα
- λαστιχένια υποδήματα
- χονδρές κάλτσες
- ένα ζεύγος χονδρά παπούτσια εργασίας

(β) Τροπικός Σάκος

- δύο λευκά χιτώνια και παντελόνια
- δύο λευκά τροπικά υποκάμισα
- δύο χακί τροπικά υποκάμισα και παντελόνια
- δύο λευκά ή δύο χακί σορτς
- ένα ζεύγος λευκά παπούτσια στολής

Ο ναυτικός σάκος ήταν όμοιος για όλους τους αξιωματικούς με την μόνη διαφορά στους μηχανικούς όπου όριζε τρεις φόρμες εργασίας αντί για δύο. Τα παραπάνω ήταν τα ελάχιστα ουσιώδη που έπρεπε να φέρει ο κάθε αξιωματικός που υπηρετούσε σε φορτηγό πλοίο, συμπεριλαμβανομένου και των δόκιμων βάση του ελληνικού και βρετανικού εμπορικού ναυτικού.

Στο ίδιο βιβλίο (πώς θα γίνεις ναυτικός, του 1954) αναφέρει και τους λόγους το να φέρει στολή ένας αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού σε φορτηγό πλοίο.


 Παραθέτουμε το απόσπασμα.

«ἐδῶ πρέπει νά τονίσωμεν ὅτι εἶναι ἐσφαλμένη ἡ ἀντίληψις πού ἐπικρατεῖ σέ μερικούς Ἑλληνες ναυτικούς, οἱ ὁποῖοι εἰρωνεύονται τούς συναδέλφους των πού φοροῦν στολήν - ὅτι τάχα δέν εἶναι Ἀξιωματικοί τοῦ Βασιλικοῦ Ναυτικοῦ διά νά φοροῦν στολήν! Ἡ στολή εἶναι ἀπαραίτητη διά πολλούς λόγους, μεταξύ τῶν ὁποίων ἡ διάκρισις τοῦ βαθμοῦ διά λόγους ἐπιβολῆς καί πειθαρχίας, ἡ καλῇ ἐμφάνισις καί ἡ ὁμοιομορφία τοῦ ἐνδύματος σέ μίαν ὁμάδα ἀνθρώπων πού ἀποτελοῦν μίαν οἰκογένειαν, ὅπου ὅμως ὑπάρχει αὐστηρή ἱεραρχία»

hellenicmerchantnavy.weebly.com