Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Χειμερινή στολή: Πότε αλλάζει για Εμπορικό Ναυτικό, Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

 

Με κοινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και το εμπορικό ναυτικό, η χειμερινή στολή θα φέρεται από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

hellenicmerchantnavy.weebly.com

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Θλίψη για τον αδόκητο χαμό της Δοκ.Πλοίαρχου Μαριάννας Τσίγκα

 

Θλίψη φέρνει ο αδόκητος χαμός της 20χρονης Μαριάννας Τσίγκα, σε όλη την Εμπορική Ναυτιλία.

Η Μαριάννα Τσίγκα ήταν δόκιμος πλοίαρχος της ΑΕΝ Καλύμνου και ήταν ναυτολογημένη δια το πρώτο της εκπαιδευτικό ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και επιδεινώθηκε η υγεία της (πιθανότητα από κάποια λοίμωξη ή μικρόβιο). Ο πατέρας της την παρέλαβε από την Αμβέρσα και διακομίσθηκε σε νοσοκομείων των Αθηνών. Η υγεία της ενώ αρχικά παρουσίασε βελτίωση και πήγαινε καλύτερα και ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στην Κω όπου και ήταν ο τόπος καταγωγής της, παρουσιάστηκε ραγδαία επιδείνωση και τελικά νεαρή δόκιμος κατέληξε σήμερα το πρωί Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Πηγή: kalymnosnews

hellenicmerchantnavy.weebly.com

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχηγός σχολής, Τμηματάρχης, Ενωμοτάρχης, Αρχηγός τάξεως. Kομμάτι της ναυτικής ιστορίας που πλέον έχει χαθεί

 

Πόσο νοσταλγικό και ωραίο είναι όταν αναφερόμαστε στις ΑΣΔΕΝ όταν ακόμα αυτές ήταν ένστολες και η στολή εξέπνεε κύρος και σεβασμό.

Ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό μεταξύ των σπουδαστών όμως εξέπνεε ο αρχηγός σχολής, οι αρχηγοί τάξεων, οι τμηματάρχες και ενωμοτάρχες της.

Ποιοι ήταν όμως αυτοί, πως γίνονταν κάποιος αρχηγός σχολής και πως ξεχώριζε η στολή του από τους υπολοίπους σπουδαστές;

 

Σύμφωνα με τον κανονισμό εσωτερικής υπηρεσίας των σχολών εμπορικού ναυτικού (ΦΕΚ 55Β/1952) αναφέρονται ως κάτωθι:

 

Ἄρθρον 42.

(Ὀργάνωσις μαθητών εἰς τμήματα)

1. Το σύνολον των μαθητών οργανώνεται σε τέσσερα τμήματα. Κάθε τμήμα περιλαμβάνει ίσο κατά το δυνατόν αριθμό μαθητών έκαστης τάξεως. Κατά την διαίρεση αυτή λαμβάνεται υπ' όψιν ἡ σειρά αρχαιότητος των μαθητών όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την βαθμολογία και των ναυτικών και ατομικών προσόντων κατά τις εξετάσεις του προηγουμένου έτους.

2. Οι απορριφθέντες μαθητές τάσσονται αριστερά των εκ των κατωτέρω προαχθέντων.

3. Ειδικά διά την πρώτη τάξη, οι εν αυτή παραμένοντες διετείς, τάσσονται εις τα δεξιά των απ' ευθείας εις αυτήν κατατασσόμενων.

 

Ἄρθρον 43.

(Ἀρχηγός. Τμηματάρχαι. Ἐνωμοτάρχαι)

1. Όλων των τμημάτων προΐσταται ὁ αρχαιότερος μαθητής της ανώτερης τάξεως καλούμενος «Αρχηγός των μαθητών».

2. Εκάστου τμήματος προΐσταται ανά εις εκ των τεσσάρων επομένων του αρχηγού μαθητών της ανωτέρας τάξεως καλούμενος «Τμηματάρχης»

3. Έκαστον τμήμα δύναται να υποδιαιρεθεί σε μικρότερες ομάδες καλούμενες «ενωμοτίας». Κάθε ενωμοτία προΐσταται ο αρχαιότερος σε αυτήν μαθητής καλούμενος «ενωμοτάρχης».

 

Ἄρθρον 44.

(Ἀρχηγοί τάξεων)

1. Μετά την βαθμολογία των ναυτικών ατομικών προσόντων και τον καθορισμό κατά το άρθρο 34 παρ.3 οριζόμενα της τελικής σειράς αρχαιότητος των μαθητών. Ὁ αρχαιότερος μαθητής κάθε τάξεως ονομάζεται διά την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο «αρχηγός τάξεως», ενώ της ανώτερης τάξεως «αρχηγός μαθητών».

2. Ως αρχηγός της πρώτης τάξεως θεωρείται ὁ λαβών της μεγαλύτερης συνολικής βαθμολογίας κατά των εισαγωγικών εξετάσεων, επιφυλασσόμενος κατά την κρίση του Διοικητού της εφαρμογής της περιπτώσεως της παραγράφου 3 του άρθρου 42.

 

Ἄρθρον 45

(Διακριτικά ἀρχηγών, Τμηματαρχῶν καί Ἐνωμοταρχῶν)

1. α) Ὁ αρχηγός των μαθητών φέρει ως διακριτικά τρεις χρυσές σειρίδες πάχους 0,004 μ. και μήκους 0,05 μ. και άνωθεν αυτών αστέρα εντός χρυσοΰφαντης δάφνης.

β) Οι τμηματάρχες φέρουν δύο σειρίδες ως την παρ. 1.

γ) Οι ενωμοτάρχες φέρουν μία σειρίδα ως την παρ. 1

δ) Οι αρχηγοί των τάξεων φέρουν μόνο αστέρα μετά δάφνης ως παρ. 1.

ε) Ὁ Μαθητής της κάθε τάξης που θα λάβει την μεγελύτερη βαθμολογία ναυτικών προσόντων φέρει ως διακριτικό άγκυρα χρυσοΰφαντη μήκους 0,03 μ. εντός χρυσοΰφαντης δάφνης.

2. Πάντα τα ανωτέρω διακριτικά του παρόντος άρθρου φέρονται επί του δεξιού μανικιού και σε απόσταση 0,06 από το κατώτερο άκρο πλην του διακριτικού ναυτικών προσόντων όπου φέρεται στην ίδια θέση αλλά στο αριστερό μανίκι.


 

Στον ίδιο κανονισμό αναφέρονται και τα καθήκοντα των ανωτέρω:

 

Ἄρθρον 47.

(Καθήκοντα Τμηματαρχῶν καί Ἐνωμοταρχῶν)

1. Οι τμηματάρχες και Ενωμοτάρχες επιβλέπουν την εκτέλεση των κινήσεων των Τμημάτων και Ενωμοτιών κατά την έγερση, κατάκλιση και άλλες γενικές κινήσεις.

2. Εκτελούν εκ περιτροπής 24ωρη υπηρεσία επιφορτιζόμενοι με την επίβλεψη της εκτελέσεως των ποινών και συντρέχουν την υπηρεσία της Σχολής καθ' ον τρόπον ήθελε να ορίσει η Διοίκηση.

3. Φροντίζουν περί της επάρσεως και υποστολής σημαίας, της ανατάσεως των χρονομέτρων και της σημάνσεως των κινήσεων του πίνακα υπηρεσίας ως και περί πάσης άλλης συναφούς εργασίας ανατιθεμένης σε αυτούς από την Διοίκηση.

 

Ἄρθρον 48.

(Καθήκοντα Ἀρχηγῶν τάξεων)

1. Οι αρχηγοί των τάξεων είναι υπεύθυνοι διά την τήρηση της καθαριότητας στην τάξη τους, εν απουσία δε του καθηγητή επιτηρούν τούς μαθητές αυτής.

2. Φροντίζουν διά το κλείσιμο θυρών και παραθύρων και το σβήσιμο των φώτων και ευθύνονται διά την φύλαξη των παραλαμβανομένων διά το μάθημα οργάνων, την παράδοση αυτών κατά το πέρας του μαθήματος και διά πάσα άλλη υπηρεσία που τους ανατίθεται από την Διοίκηση.

 

Ἄρθρον 49.

(Γενικαί διατάξεις διά τούς ἀρχηγούς κ.λ.π.)

1. Ὁ αρχηγός των μαθητών, οι αρχηγοί των τάξεων, οι Τμηματάρχες και Ενωμοτάρχες εκτός των ωρών εκτελέσεως υπηρεσίας συμπεριφέρονται προς τούς άλλους μαθητές συναδελφικά και σύμφωνα πάντα με το πνεύμα της Διοικήσεως.

2. Σε περίπτωση που ένας των ανωτέρω πέσει σε βαρύ παράπτωμα, δύναται η Διοίκηση να αφαιρέσει από αυτόν δια ορισμένο χρονικό διάστημα τον βαθμό τoυ μετά τvν σχετικών διακρίσεων και να αναθέσει εις τον αμέσως επόμενο τα ανάλογα καθήκοντα, τούτο δε ανεξαρτήτως επιβολής ετέρας πειθαρχικής ποινής.

Φωτογραφία της ΔΣΕΝ Χανίων το 1970. Στην πρώτη σειρά ξεχωρίζουν ο Αρχηγός Σχολής, οι Τμηματάρχες και Ε νωματάρχες.

 

Το σπουδαιότερο όμως δια εμού κομμάτι αυτού του κανονισμού είναι που αναφέρει των στρατιωτικό χαιρετισμό σπουδαστών.

 

Περί ὑποχρεώσεων τῶν μαθητών

Ἄρθρον 54.

(Χαιρετισμός)

1. Οι μαθητές οφείλουν τον προσήκοντα σεβασμό προς το Διοικητικό προσωπικό της Σχολής και προς τους καθηγητές και διδασκάλους απονέμοντας εις αυτούς τον κεκανονισμένο χαιρετισμό εις πάσα μετ' αυτών συνάντηση και συμμορφώνονται προς τις οδηγίες και συμβουλές που τους έχουν δωθεί.

Τον ίδιο σεβασμό οφείλουν και προς τον οικονόμο της Σχολής.

2. Εκτός της Σχολής οι μαθητές απομένουν τον κεκανονισμένο χαιρετισμό εις του αξιωματικούς Λ.Σ. καί Β.Ν. ως και εις τούς συναδέλφους τους των ανωτέρων τάξεων. Εντός της Σχολής η απονομή του χαιρετισμού προς ανωτέρους γίνεται μόνον κατά την πρωινή συνάντηση.

 

hellenicmerchantmavy.weebly.com

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Απόπειρα δολοφονίας και σοβαρός τραυματισμός Ανθχου ΕΝ στην Ηγουμενίτσα

 

Το απόγευμα της Τετάρτης 06 Σεπτεμβρίου, θρασύδειλος οδηγός αγροτικού Ι.Χ. τραυμάτισε σοβαρά τον Ανθυποπλοίαρχο ΕΝ του ΕΓ/ΟΓ πλοίου όταν προσπάθησε να μπει σε αυτό.

Το περιστατικό συνέβη όταν το πλοίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει με προορισμό την Κέρκυρα. Ο οδηγός επέμενε να επιβιβαστεί παρά το γεγονός ότι το πλοίο βρισκόταν σε φάση αναχώρησης και ο ίδιος δεν είχε εκδώσει εισιτήριο.

Σύμφωνα με καταγγελία του τοπικού Σωματείου Ναυτικών, κατά τη διαδικασία απάρσεως του επιβατηγού πλοίου, προσήλθε αγροτικό ΙΧ και ο Ανθυποπλοίαρχος ΕΝ υπεύθυνος φόρτωσης τηρώντας τα προβλεπόμενα και δεδομένου ότι δεν είχε εκδοθεί εισιτήριο είπε στον οδηγό ότι δεν μπορεί να επιβιβαστεί. Ωστόσο ο οδηγός επέμενε να επιβιβαστεί και πατώντας το γκάζι παρέσυρε τον Ανθυποπλοίαρχο με πρόθεση να τον σκοτώσει. Από πλήρωμα του ΕΚΑΒ που βρισκόταν στο πλοίο δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον Ανθυποπλοίαρχο και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, όπου διαγνώστηκε εξάρθρωση ώμου, δύο σπασμένα δόντια και κάταγμα στο πόδι. Ο οδηγός του οχήματος προσήχθη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας από τους Λιμενικούς που ήταν παρόντες στο επεισόδιο. 

Πηγή: ertnews
hellenicmerchantnavy.weebly.com

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΓ/ΟΓ Blue Horizon - Για ανθρωποκτονία από κοινού κατηγορούνται Πλοίαρχος και 3 μέλη του πληρώματος

 

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού αντιμετωπίζουν ο Πλοίαρχος, ο Ύπαρχος, ο Ναύκληρος και ένα ακόμη μέλος του πληρώματος (του οποίου ακόμα δεν έγινε γνωστός ο βαθμός του) για το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα χτες το βράδυ 05 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι του Πειραιά, με τραγικό αποτέλεσμα τον πνιγμό ενός 36χρονου επιβάτη.

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για παράβαση άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

Από τη μεριά του το λιμενικό αναφέρει πως λιμενικός υπήρχε στο σημείο, αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη.

σ.σ. Δεν θέλουμε να γίνουμε δημόσιοι κατήγοροι για το συμβάν, ούτε να βρίσουμε, ούτε να ρίξουμε ευθύνες και κατηγορίες μέσα στην οργή μας. Όλη η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία σήμερα έχει σαστίσει με το συγκεκριμένο συμβάν, ας αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Δόκιμος της ΑΕΝ Ασπροπύργου ο εμπρηστής στον Ασπρόπυργο

 

Μια ομολογουμένως απροσδόκητη δικαιολογία για τον εμπρησμό στον Ασπρόπυργο έδωσε ο 27χρονος δόκιμος μηχανικός που συνελήφθη για εμπρησμό στην περιοχή του Ασπροπύργου στις 24 Αυγούστου.

Όπως είπε στους αστυνομικούς οι γονείς του τον πίεζαν να συνεχίσει να σπουδάζει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, αυτός δεν ήθελε και έβαλε φωτια για να τους εκδικηθεί

Ο 27χρονος ταυτοποιήθηκε ως αυτός που είχε βάλει φωτιά σε δέντρο εξωτερικά της περίφραξης του στρατοπέδου σε ΣΕΕΜΑΝ στον Ασπρόπυργο.

Αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας εντόπισαν τον άνδρα χθες το πρωί την ώρα που έβγαινε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και τον προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ. Πάνω του είχε ένα σακίδιο ίδιου χρώματος και τύπου σαν κι αυτό που είχε καταγαρφεί την ημέρα του εμπρησμού.

Παρουσία εισαγγελέα έγινε έρευνά λίγο αργότερα στο σπίτι του ενώ σχηματίσθηκε σε βάρος του δικογραφία για εμπρησμό και η υπόθεσή θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

 

Πηγή: CNN Greece

 

hellenicmerchantnavy.weebly.com