Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Δωρεάν μετακίνηση ανέργων ναυτικών


Ψηφίστηκε η δωρεάν μετακίνηση ανέργων ναυτικών στο άρθρο 47 σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από την Ολομέλεια της Βουλής.

Άρθρο 47 Δωρεάν μετακίνηση ανέργων ναυτικών
1. Στο άρθρο 4 του α.ν. 192/ 1936 (Α ́ 438) προστίθεται παράγραφος (στ), ως εξής: «στ. Η μέριμνα για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς των ανέργων ναυτικών που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανεργίας του.»
2. Οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανεργίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.) Πειραιά απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τη χορήγηση της δωρεάν αυτής μεταφοράς εφαρμόζονται η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν. 3920/2011 (Α ́ 33), το άρθρο 10του ν. 2963/2001 (Α ́ 268), η παράγραφος 2 του άρθρου 30 του ν. 4313/2014 (Α ́ 261) και το άρθρο 86 του ν. 4530/2018 (Α ́ 59).
3. Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και των σε αυτήν αναφερόμενων διατάξεων για τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων ναυτικών εγγεγραμμένων στους καταλόγους ανεργίας του Γ.Ε.Ν.Ε., καλύπτεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του οικείου φορέα, ο οποίος επιχορηγείται από το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών (Κ.Α.Α.Ν.). Με τις αποφάσεις του πρώτου εδαφίου ή όμοιες, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ε.Ν.Ε., καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
4. Η ισχύς των κοινών υπουργικών αποφάσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος που επέχουν θέση συμβάσεων δυνάμει του άρθρου 86 του ν. 4530/2018,αρχίζειτην 1η Ιανουαρίου του έτους υπογραφής τους, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υπογραφής των συμβάσεων και έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων αντιστοίχως.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ε.Ν.Ε., δύναται να καταρτίζονται και να υλοποιούνται ειδικά προγράμματα για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων εγγεγραμμένων στους καταλόγους ανεργίας του Γ.Ε.Ν.Ε.. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Πχος 63 ετών δεν αφήνει τον επαναπατρισμό του πληρώματος για τον φόβο μη κολλήσει COVID-19 από το νέο πλήρωμα


Οκτώ ναυτικοί εκ των οποίων έξι από αυτούς Έλληνες που είναι ναυτολογημένοι από τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019 σε ΦΓ πλοίο ελληνικής σημαίας, τους έχει ακυρωθεί η απόλυση και ο επαναπατρισμός τους τρεις φορές ως τώρα με την πρώτη ακύρωση πριν ένα μήνα σε λιμένα εκφόρτωσης.
Η επίσημη απάντηση της εταιρίας (δύο μόνο ΦΓ πλοίων) προς τους ναυτικούς είναι πως για τη δική τους προστασία και για τη προστασία του νέου πληρώματος κατά τις μετακινήσεις σου στα αεροδρόμια.
Ενώ από τους συνάδελφους που επρόκειτο να τους αντικαταστήσουν, έμαθαν πως είναι καθαρά απόφαση του πλοιάρχου η ακύρωση της απόλυσης τους καθώς λόγο της ηλικίας του πλοιάρχου που είναι 63 ετών, φοβάται ο ίδιος για την υγεία του, μη κολλήσει COVID-19 από το νέο πλήρωμα που θα έρθει στο πλοίο.
Ένας ναύτης εκ των δύο αλλοδαπών που έχει συμπληρώσει τη σύμβαση του και επιθυμεί να απολυθεί, έχει κάνει ήδη την επανάσταση σου μέσα στο πλοίο, καθώς δεν βγαίνει για δουλειά, παρά μόνο για βάρδια. (σ.σ. και μεγάλο μπράβο στο μάγκα!)

(σ.σ. το άρθρο αυτό είναι κείμενο ενός από τους ναυτικούς που έχουν εγκλωβιστεί στο συγκεκριμένο πλοίο και επιθυμεί την ανωνυμία τη δική του καθώς του πλοίου και της εταιρίας)

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Πχοι και Μηχ Α οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ από σήμερα

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ πλέον μπορούν να φτάσουν στον βαθμού του Πλοιάρχου και του Μηχανικού Α σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Πειρατεία στο ΔΞ Minerva Virgo στο Μπενίν

Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι 22 ναυτικοί - εκ των οποίων έξι Έλληνες -  του ελληνικής σημαίας ΔΞ Minerva Virgo, το οποίο δέχθηκε πειρατική επίθεση ενώ έπλεε ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής Κοτονού, στο Μπενίv της Αφρικής. Το ΔΞ Minerva Virgo είχε αποπλεύσει από την Ολλανδία με προορισμό το Λάγος της Νιγηρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα ένοπλων πειρατών επιτέθηκε στο πλοίο, αλλά ο Πλοίαρχος φέρεται να έδωσε εντολή να πάει όλο το πλήρωμα στο δωμάτιο ασφαλείας. Στο συγκεκριμένο δωμάτιο κλείστηκαν οι 21 από τους 22 ναυτικούς, ενώ ένας Φιλιππινέζος ναυτικός που δεν πρόλαβε να ακολουθήσει το υπόλοιπο πλήρωμα απήχθη από τους πειρατές. Οι έξι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας είχε επικοινωνία με το πλοίο.