Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, ορκωμοσία πρωτοετών σπουδαστών

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, ορκίστηκαν οι πρωτοετείς σπουδαστές της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων.
Με τον αγιασμό να τον τελεί ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος και παρουσία της στρατιωτικής και πολιτειακής αρχής του τόπου.

Ζήτω το Έθνος, ζήτω το Εμπορικό Ναυτικό.

hellenicmerchantnavy.weebly.com












 


 

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Πορεία της ΑΕΝ Κρήτης κατά της πρότασης του ιδρύματος Ευγενίδη.

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, οι δόκιμοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί της ΑΕΝ Κρήτης έδωσαν δυναμικό παρόν κατά της πρότασης του ιδρύματος Ευγενίδη για τον υποβιβασμό και καταστροφή των ΑΕΝ.

Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης συγκεντρώθηκαν στις 1700 μπροστά από την αντιπεριφέρεια Χανίων και κινήθηκαν από την πλατεία Δικαστηρίων ως την πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στον αγώνα των δόκιμων αξιωματικών, είμαστε όλοι μαζί σας, κάθε στέλεχος του Εμπορικού Ναυτικού.

hellenicmerchantnavy.weebly.com



 

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη για το πτυχίο των ΑΕΝ και τα λάθη των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου

Η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη για το πτυχίο των ΑΕΝ και τα λάθη των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου


Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας μεγάλος αναβρασμός στην ελληνική εμπορική ναυτιλία που αφορά όλους μας και έχει να κάνει με μία πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη.

Η συγκεκριμένη πρόταση του Ιδρύματος η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2020, μέσα σε όλα προτείνει οι απόφοιτοι των ΑΕΝ (Ανθυποπλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ’) να ενταχθούν στο επίπεδο 5 του Εθνικού πλαισίου προσόντων.

Δηλαδή προτείνουν το πτυχίο των ΑΕΝ να είναι ισότιμο με Απολυτήριο Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου με τάξη μαθητείας, Πτυχίο ΙΕΚ ή Πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Καθότι όπως αναφέρει στην πρόταση του, ο απόφοιτος ΑΕΝ, αλλά και ο απόφοιτος του ΚΕΣΕΝ ακόμα (Υποπλοίαρχος και Μηχανικός Β’) δεν διαθέτει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες να χαρακτηριστεί επίπεδο 6 του Εθνικού πλαισίου προσόντων, δηλαδή Πανεπιστημιακού τίτλου.
Γνώσεις και δεξιότητες όμως που αναγνωρίζει (πάλι καλά) στον βαθμό του Πλοιάρχου και Μηχανικού Α’ οπού εκεί προτείνει να χαρακτηριστεί ως επίπεδο 6.

Αυτή η πρόταση ντροπής λοιπόν την οποία ο Υπουργός ΝΑΝΠ έχει δει πολύ σοβαρά, ακυρώνει τα τέσσερα έτη σπουδών των ΑΕΝ και ζητάει να χαρακτηριστούν οι σχολές επιπέδου ΙΕΚ (επίπεδο 5) και όχι Πανεπιστημιακές (επίπεδο 6).

Την ώρα που οι στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών είναι χαρακτηρισμένες ως πανεπιστημιακές σπουδές, έχουμε το Ίδρυμα Ευγενίδη να προτείνει για τις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού οι οποίες παράγουν Αξιωματικούς, να μη χαρακτηριστούν ως πανεπιστημιακές.

 

Πιο είναι το σωστό;
Το σωστό είναι να αναγνωριστούν οι τετραετείς σπουδές μας και να χαρακτηριστούν οι απόφοιτοι ΑΕΝ ως απόφοιτοι πανεπιστημιακών σπουδών (επίπεδο 6), οι Υποπλοίαρχοι και Μηχανικοί Β’ ως μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (επίπεδο 7) και οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Α’ με δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης.

 

Τα λάθη των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Ενώ όλοι μας θέλουμε να είμαστε με το μέρος των δοκίμων και των κινητοποιήσεων που έκαναν ή έχουν σκοπό να κάνουν, καθώς είναι κάτι που αφορά όλους τους Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, δυστυχώς αυτή η μία χούφτα αριστερών σπουδαστών, υποκινούμενοι από γνωστές ναυτικές ενώσεις, διασπάει την όλη ενότητα που έπρεπε να υπάρχει.

Εκτός από το μείζων σημασίας θέμα, δηλαδή την αναγνώριση του πτυχίου των ΑΕΝ στο εθνικό επίπεδο 6, αναφέρουν και τα εξής τα οποία είναι τελείως άστοχα.
- Μιλούν για απαρχαιωμένο εργαστηριακό εξοπλισμό και βιβλία.
Τα τελευταία χρόνια οι ΑΕΝ έχουν αλλάξει και εισάγει νέο εργαστηριακό εξοπλισμό με προσομοιωτές, ενώ τα βιβλία κάθε χρόνο εξετάζονται και αλλάζουνε ώστε να είναι στις ανάγκες του σήμερα.
- Μιλούν για τρομερά έξοδα όπως η αγορά διπαράλληλου, κομπάσου, κ.α. Αγορές κόστους όχι μεγαλύτερη των 40€ (ζητείστε και από το υπουργείο παιδείας τότε να σας πληρώσει τους χάρακες και τους διαβήτες που πήρατε και στο δημοτικό)
- Μιλούν για τροφοδοσία και εκεί θα συμφωνήσουμε. Ναι, θα έπρεπε η τροφοδοσία στις ΑΕΝ να μην έχει καταργηθεί, μπορεί εδώ το ΥΝΑΝΠ να κάνει την αρχή με συσκευασμένο δεκατιανό και να δει στην συνέχεια πως θα επαναλειτουργήσουν τα μαγειρεία σε όλες τις ΑΕΝ.
- Μιλούν για το φοιτητικό πάσο ότι δεν καλύπτει όλα τα ΜΜΜ όπως είναι ο ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ και εδώ θα συμφωνήσουμε και μας κάνει να απορούμε τον λόγο που κόπηκε το φοιτητικό πάσο στις ΑΕΝ.

Όλα αυτά όμως είναι δευτερεύοντα. Δεν μπορεί να φωνάζεις για την αγορά ενός διπαράλληλου, να αναφέρεις για αναβάθμιση βιβλίων και εργαστηρίων ενώ βλέπεις πως υπάρχει ενημέρωση και αναβάθμιση και για το δεκατιανό σου, γιατί φωνάζοντας για αυτό δεν αφήνεις να ακουστεί η φωνή σου για την αναγνώριση του πτυχίου σου.

Αγαπητοί σπουδαστές, όλη η Εμπορική Ναυτιλία είναι μαζί σας, κάντε όμως την σωστή κίνηση.
Διώξτε από μέσα σας αυτή τη μία χούφτα αριστερών, γιατί αν αφήσετε αυτούς μπροστά, θα μείνετε μόνοι σας και στο τέλος δεν θα κερδίσει κανένας μας τίποτα.
Δεν είστε «ναυτεργάτες», είστε δόκιμοι αξιωματικοί. Οπότε στην επόμενη πορεία σας προς το ΥΝΑΝΠ, μη το ξανά πείτε αυτό και φυσικά, την επόμενη φορά επιλέξτε ημέρα που το υπουργείο θα είναι σε λειτουργία!
Πορεία προς το υπουργείο ανήμερα Αγίου Νικολάου αποκαλώντας τους εαυτούς σας «ναυτεργάτες» ενώ είναι κλειστό, κανένας δεν θα σας ακούσει, κανένας δεν θα σας δώσει σημασία.

Μιλάμε για το μέλλον σας και το πτυχίο σας, το να μη φάτε απουσίες (διότι αυτό ειπώθηκε στην σπουδαστική σύσκεψη της ΑΕΝ Ασπροπύργου) δεν είναι λόγος με αξία. Θέλετε αναβάθμιση του πτυχίου; Τότε θα χάσατε μία, πέντε, δέκα, όσες μέρες χρειαστούν για να το καταφέρετε!

Για αυτό λοιπόν, σπουδαστικοί σύλλογοι όλων των ΑΕΝ, ελάτε σε επικοινωνία μεταξύ σας και προβείτε σε μία γενικευμένη κίνηση.

Εάν θέλετε όλη την Εμπορική Ναυτιλία στο πλευρό σας, ετοιμαστείτε να κάνετε αγώνα, αγώνα σωστό όμως και όχι αριστερό.

Θέλουμε και θα μας βρείτε δίπλα σας, εσείς είστε η αιχμή του δόρατος, εσείς μπορείτε να τα αλλάξετε όλα.

Είστε δόκιμοι Αξιωματικοί, είστε οι αυριανοί Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, οπότε οι σπουδές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν κάτι λιγότερο από Πανεπιστημιακές.

hellenicmerchantnavy.weebly.com

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Βραβεύτηκε για την αυτοθυσία του ο Ύπαρχος του ΕΓ/ΟΓ «Blue Star Paros», Σταύρος Βουδούρης

Πλοίαρχος ΕΝ Σταύρος Βουδούρης, ύπαρχος του ΕΓ/ΟΓ πλοίου «Blue Star Paros». Εν συντομία θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και ως έναν μικρό ήρωα, μιας την 18η Σεπτεμβρίου του 2023, έπεσε με αυτοθυσία στη θάλασσα από το πλοίο της γραμμής, στο λιμάνι της Τήνου, προκειμένου να σώσει από σχεδόν βέβαιο θάνατο, μια ηλικιωμένη γυναίκα που βρέθηκε από ατύχημα στο νερό κι ενώ εκείνη την ημέρα στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Ο Σταύρος Βουδούρης επιβραβεύτηκε για την πράξη αυτοθυσίας που έκανε, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Σύρου και προστάτη των Ελλήνων ναυτικών.

Στο πλαίσιο των θρησκευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, ο ύπαρχος του Blue Star Paros βραβεύτηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου εντός του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, με τον μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, να του απονέμει το χρυσό Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας και το μετάλλιο της Μητροπόλεως, υπό το θερμό χειροκρότημα όλων των παριστάμενων, εις ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού της σωτήριας και γενναίας πράξης και της παλικαριάς του. 

Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! 

σ.σ. θα βραβεύσει άραγε το ΥΝΑΝΠ δια αυτή του την πράξη τον Πλοίαρχο ή το ναυτικό μετάλλιο τελικά το κρατάει μόνο για το λιμενικό;






ΑΕΝ Σύρου: Άγημα σχολής για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

 

Μεγαλοπρεπέστατος ήταν για μία ακόμη χρονιά ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Σύρου, ο οποίος ξεκίνησε από την παραμονή της γιορτής, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, για να κορυφωθεί την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, ημέρα τιμής για όλους τους ναυτικούς της χώρας.
Το πρωί   ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου τελέστηκε η θεία λειτουργία, στον εορτάζοντα ναό στην Ερμούπολη.
Πριν το τέλος της θείας λειτουργίας, τιμήθηκε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού και Ύπαρχους του πλοίου Blue Star Paros, Σταύρος Βουδούρης, για την αυτοθυσιαστική προθυμία που είχε το περασμένο καλοκαίρι, πέφτοντας από το πλοίο στη θάλασσα στο λιμάνι της Τήνου, προκειμένου να σώσει τη ζωή ηλικιωμένης γυναίκας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Αμέσως μετά την τελετή, ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Νικολάου στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης, με επικεφαλής την Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και αγήματα της ΑΕΝ Σύρου και του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην Πλατεία Μιαούλη αναπέμφθη δέηση από τον Μητροπολίτη Σύρου υπέρ των ναυτιλλομένων και στη συνέχεια, στην Πλατεία Κανάρη, έγινε η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και τον πρόεδρο των απόμαχων ναυτικών. Παράλληλα με την τελετή, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, αλιευτικά σκάφη και λοιπά ιδιωτικά πλωτά, σκάφη του  Λιμενικού Σώματος και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, απέδωσαν τιμές.
Πέραν του κ. Βρούτση, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Πέτρος Στεφάνου, οι βουλευτές Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας και Μάρκος Καφούρος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο απερχόμενος δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο εκλεγμένος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, των δικαστικών αρχών, τοπικών φορέων και συλλογικών οργάνων και πολύς κόσμος, με σύμμαχο και τις καλές καιρικές συνθήκες.

hellenicmerchantnavy.weebly.com











 


Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

ΑΕΝ Ιονίων Νήσων: Άγημα σχολής για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στο Αργοστόλι, στον ομώνυμο ιερό ναό, ο Άγιος Νικόλαος, σήμερα το πρωί. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, κ. Δημήτριος, ενώ σύσσωμα τα Σώματα Ασφαλείας και οι σπουδαστές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού του νησιού έδωσαν το παρών.

Στο τέλος της λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας έστειλε ευχές για την ημέρα εορτασμού στους ναυτικούς μας, των οποίων θεωρείται άλλωστε προστάτης.

Η σημερινή γιορτή ήταν ξεχωριστή καθώς στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, π. Γεώργιος Αλτουβάς, καθώς και ο εφημέριος της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Αργοστόλι, Σιμονέλ Μποάνκις.

Το παρών στο εκκλησίασμα έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, Νικόλαος Βαλλιανάτος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λυκούδης, η νέας Λιμενάρχης Ανθούλα Νταβάκου εκπρόσωποι του συλλόγου Ναυτικών “Νίκος Καββαδίας”, οι επικεφαλείς των Σωμάτων Ασφαλείας της Κεφαλονιάς κ.α.

hellenicmerchantnavy.weebly.com










Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΕΝ Ασπροπύργου για την υποβάθμιση των σχολών.

 

Οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο όπως τονίζουν υποβαθμίζει τις σπουδές τους.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στον Πειραιά.

Η ανακοίνωσή Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου:

«Συγκαλέσαμε έκτακτη Γενική συνέλευση για να συζητήσουμε μια πρόσφατη εξέλιξη που αφορά άμεσα τις σπουδές και το πτυχίο μας. Στην προηγουμένη Γενική συνέλευση, είχαμε αποφασίσει να αποστείλουμε αίτημα στον Υπουργό για συνάντηση με κύριο αίτημα την ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία των πτυχίων με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο παραπάνω, δεν πήραμε καμία απάντηση από την μέρα που το καταθέσαμε, και αντ’ αυτού το Ευγενίδειο Ίδρυμα κατέθεσε πρόταση προς συζήτηση που προτείνει το πτυχίο της ΑΕΝ να αντιστοιχηθεί με το επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, δηλαδή το επίπεδο εκείνο που βρίσκονται διετείς σχολές.

Δεν φτάνει που:

Υπάρχουν μαθήματα που ξεκινούν λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές ακόμα και 2 μήνες μετά την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Πληρώνουμε κάθε μέρα ένα σκασμό λεφτά για την σίτισή μας.
Το Πάσο μας δεν καλύπτει όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως τραίνα και ΚΤΕΛ.
Μόνοι μας πρέπει να εξασφαλίζουμε να βρούμε το μπάρκο από πόρτα σε πόρτα στην Ακτή Μιαούλη.
Μας λένε τώρα ότι θα σπουδάζουμε 4 χρόνια αλλά θα είναι σαν να σπουδάζουμε 2. Καμία σκέψη να προχωρήσουν προς υλοποίηση την πρόταση υποβάθμισης των σπουδών μας. Εκπτώσεις στις σπουδές και στο μέλλον μας δεν θα κάνουμε!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία του πτυχίου μας με αυτά της τριτοβάθμιας
εκπαίδευσης, δηλαδή το επίπεδο 6.
Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου.
Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των σπουδαστών όσον αφορά την σίτιση και την στέγαση.

hellenicmerchantnavy.weebly.com
 

ΑΕΝ Καλύμνου: Άγημα σχολής για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Κάλυμνο, ο Άγιος Νικόλαος, σήμερα το πρωί. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε  άγημα της ΑΕΝ Καλύμνου έδωσε το παρών.

hellenicmerchantnavy.weebly.com

ΑΕΝ Ασπροπύργου: Άγημα σχολής για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου

Με την καλούμενη εκκλησιαστική λαμπρότητα, αλλά και την πρέπουσα θρησκευτική κατάνυξη οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου τίμησαν ανήμερα της εορτής του, τον προστάτη των Ναυτικών Άγιο Νικόλαο στο Πέραμα.

Εικόνες που μόνο χαρά δίνουν, με τους νέους μας να στέκουν περήφανα στα ιδανικά της χώρας μας και της ναυτιλίας μας.






 hellenicmerchantnavy.weebly.com